Η απόφαση της Άγκυρας να εκπροσωπηθεί στην Σύνοδο Κορυφής για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έστω και σε επίπεδο υφυπουργού προκάλεσε ερωτήματα στην Αθήνα για το αν η κίνηση αυτή αποτελεί μια νέα επικοινωνιακή τακτική από την τουρκική ηγεσία ή αν πρόκειται για ένα βήμα προς την εκτόνωση της έντασης, που έχει δημιουργήσει η γειτονική χώρα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του Τούρκου αξιωματούχου έγινε γνωστή αφού είχε “κλειδώσει” η παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, που θα γίνει στο ξενοδοχείο Hyatt Regency ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει γεύμα σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο κ. Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η κυρία Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου, ενώ εκκρεμούν ακόμα επιβεβαιώσεις.

Το βράδυ, βεβαίως, θα υπάρξει επίσημο δείπνο, όπου θα δώσουν το «παρών» ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έως τώρα έχουν προγραμματίσει να παρευρεθούν ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα, η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, που υπέγραψε την αίτηση της χώρας της για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ θα έρθουν και οι τρεις ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, μεγαλύτερη σημασία έχει η έλευση σειράς ηγετών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αναβαθμίζει το διεθνές στάτους της συμπρωτεύουσας. Η έλευση του κ. Σολτς, δε, ανεβάζει το πρεστίζ της συνάντησης.

«Ράπισμα» από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, η Κομισιόν χτύπησε χθες νέο καμπανάκι για την Άγκυρα, με τον Ούγγρο επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι να υπογραμμίζει ότι η γείτονας συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε., μιλώντας στη συνεδρίαση επί της έκθεσης προόδου για την Τουρκία που συνέταξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Σάντσεθ.

«Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας», ο κ. Βάρχελι, τονίζοντας παράλληλα ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» Ο κ. Βάρχελι διεμήνυσε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

ΓΕ

Facebook Comments