Σε ένα οδοιπορικό στους πύργους της Μάνης μας «ταξιδεύουν» τα δύο επόμενα επεισόδια της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», που θα μεταδοθούν από το COSMOTE HISTORY, τη Δευτέρα 20/6 (21.00) και τη Δευτέρα 27/6 (21.00), αντίστοιχα.
Μέσα από την έρευνα της εκπομπής, ο Χρίστος Βασιλόπουλος θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, την ιστορία των πέτρινων πύργων, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν σε «διάσημες» συγκρούσεις.
Η «Μηχανή του Χρόνου» ανοίγει το κεφάλαιο των πύργων της Μάνης (Δευτέρα 20/6, 21.00, COSMOTE HISTORY HD), καταγράφοντας τα γεγονότα μετά την πτώση του Μυστρά (1460), όταν βυζαντινές αριστοκρατικές οικογένειες κατέφυγαν στη χερσόνησο, επειδή δεν ήθελαν να ζήσουν υπό τον τουρκικό ζυγό. Σταδιακά, οι μεγάλες οικογένειες πήραν τον έλεγχο διάφορων περιοχών. Σύμβολο της εξουσίας κάθε ισχυρής οικογένειας ήταν οι πανύψηλοι πέτρινοι πύργοι, που τους έχτιζαν σε στρατηγικά σημεία, για τον έλεγχο περιοχών και την άμυνα απέναντι στις εχθρικές πατριές. Πρόκειται για οικογένειες που βασίζονταν στη δύναμη των όπλων τους και επικράτησαν στη Λακωνική Μάνη. Η εκπομπή παρουσιάζει πώς κατασκευάστηκαν οι πύργοι και τα «μυστικά» της αρχιτεκτονικής τους, η οποία περιελάμβανε διόδους διαφυγής και άλλα αμυντικά χαρακτηριστικά.
Η έρευνα της εκπομπής εξερευνά και τη Μεσσηνιακή Μάνη. Εκεί, τον έλεγχο είχαν οι καπετάνιοι που δρούσαν από την Αρεόπολη μέχρι την Καλαμάτα, και είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, τις λεγόμενες Καπετανίες. Οι πολεμικοί πύργοι και οι πυργοκατοικίες αποτελούσαν και στα μέρη αυτά σύμβολα γοήτρου και εξουσίας για τους καπετάνιους, οι οποίοι μέσα στα οχυρά που έχτιζαν, κατασκεύαζαν, επίσης, λιοτρίβια, εκκλησίες ή άλλες εγκαταστάσεις.
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας του Χρίστου Βασιλόπουλου (Δευτέρα 27/6, 21.00, COSMOTE HISTORY HD), η εκπομπή καταγράφει τον μανιάτικο «γδικιωμό», δηλαδή την εκδίκηση ή τη βεντέτα μεταξύ των πατριών και των καπετάνιων της Μάνης. Πολλές από τις συγκρούσεις μεταξύ των Μανιατών έγιναν σε πύργους, οι οποίοι ήταν πάντα στο στόχαστρο των εμπόλεμων οικογενειών. Παράλληλα, παρουσιάζεται και ο ρόλος των πύργων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
Facebook Comments