Με σημαντικές απώλειες 4,31% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, ακολουθώντας το διεθνές αρνητικό κλίμα. Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία μέχρι χθες δεν είχε καταφέρει να μετριάσει τις πιέσεις, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς σήμερα.

Οι αγορές παγκοσμίως κλυδωνίζονται από ένα ισχυρό sell-off, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά προκειμένου να τιθασεύσουν τον ολοένα και υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχικούς τίτλους καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να παταχθεί ο πληθωρισμός, με κορυφαίο γεγονός τη αύξηση κατά 0,75% από τη Fed, τη μεγαλύτερη από το 1994, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ύφεσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πτώση των μετοχών και οι αγορές θα εισέλθουν σε “bear market”.

Σύμφωνα με έρευνα της BofA με τη συμμετοχή 300 παγκοσμίων διαχειριστών κεφαλαίων με συνολικό ενεργητικό 834 δισ. δολ., η αγορά των ΗΠΑ εισέρχεται επίσημα σε bear market, την 20η των τελευταίων 140 ετών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 825,41 μονάδες, έναντι 862,55 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 4,31%, από τις αρχές Ιουνίου υποχωρεί σε ποσοστό 7,33%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 7,60%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 4,43% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει πτώση 7,54%, ενώ δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 5,62% και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 14,55%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 8,53%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 445,305 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111,326 εκατ. ευρώ, από 63,071 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 2,076 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 59,877 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 6,215 δισ. ευρώ.

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία μέχρι χθες δεν είχε καταφέρει να μετριάσει τις πιέσεις, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκράντ παρενέβη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει ειδικά εργαλεία στην περίπτωση που τα spreads των ομολόγων κινηθούν πολύ ανοδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θετική για τα ελληνικά ομόλογα και η Έκθεση της Wood & Company που δημοσιεύτηκε σήμερα, η οποία εκτιμά ότι χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας είναι θωρακισμένη από το πρόγραμμα της τρόικας και τις ευνοϊκές επιπτώσεις των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών των τελευταίων ετών.

Θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα ήταν καλύτερο να επιβάλει ένα εύρος για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου 3-5% μεσοπρόθεσμα (έως 36 μήνες).

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 82 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,99%, από 4,26% χθες, έναντι 1,74% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,25%.

Facebook Comments