Μετά τις κορώνες Ερντογάν σε πάσης φύσεως ακροατήρια εναντίον της Ελλάδας και το διπλό επεισόδιο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Άμυνας Ακάρ και Εσωτερικών Σοϊλού και Έλληνες βουλευτές, η Άγκυρα επιδιώκει να στείλει προς τα έξω μήνυμα για «μείωση της έντασης» και επανενεργοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα.

O κ. Μητσοτάκης από την Κύπρο,το πρωί της Παρασκευής, ένευσε προς την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν». Στην κυβέρνηση, άλλωστε, θεωρούν ότι ο συνδυασμός «ήρεμης αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας» έπαιξε ρόλο για την αλλαγή τόνου από μέρους Άγκυρας, ενώ στην εξίσωση για την Τουρκία φαίνεται πως έχουν μπει και οι επικείμενες Σύνοδοι Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, το ερώτημα είναι κατά πόσο πρόκειται για τακτικό ελιγμό ως το τέλος του μήνα, αλλά αυτό μένει να φανεί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μάλιστα, με νέες δηλώσεις του την Παρασκευή έμοιαζε να συντηρεί την ένταση, αν και προσεκτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι ο τόνος του μοιάζει ηπιότερος εν σχέσεις με τις προηγούμενες μέρες, ενώ υπάρχει πάντα και η ανάγκη να απευθύνεται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο εν μέσω μακράς προεκλογικής περιόδου στη γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Θα είναι, μάλιστα, μια άκρως «γεωπολιτική Σύνοδος», καθώς θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Και, βεβαίως, στη μακρά συζήτηση που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της τουρκικής ρητορικής έξαρσης. Το ύφος της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, βεβαίως, θα εξαρτάται και από τη στάση της Άγκυρας ως τότε.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον θα είναι το τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη την Τετάρτη. Ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στο Παλάτσο Κίντζι, προκειμένου να έχει δείπνο στις 20:30 της Τετάρτης, με τον ισχυρό στην Ευρώπη Ιταλό πρωθυπουργό, με τον οποίο ο ίδιος έχει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας. Στο ιταλικό πρωθυπουργικό μέγαρο θα είναι και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και η προκάτοχός της, νυν πρέσβης στη Ρώμη Ελένη Σουρανή, αλλά οι κ. Μητσοτάκης και Ντράγκι θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν κατ’ ιδίαν.

ΓΕ

Facebook Comments