Αν και ο πληθωρισμός θα βάλει εμπόδια στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, ωστόσο, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής, σημειώνει η BNP Paribas.
Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010 και το ΑΕΠ έχει ανακάμψει δυναμικά μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων του 2020. Η ύφεση είναι απίθανη φέτος, ειδικά αφού ο τουρισμός προετοιμάζεται για μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο, ενώ στις 20 Αυγούστου 2022 η Ελλάδα θα εξέλθει επίσημα από το πρόγραμμα ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2018.
Πρόσφατα, η χώρα αποπλήρωσε επίσης το τελευταίο από τα δάνεια του ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ) που είχε συναφθεί κατά την κρίση του 2011. Έντεκα χρόνια μετά, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση του οικονομικού της συστήματος, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε νέα έκθεση της BNP, η Ελλάδα είναι μία από τις οικονομίες της ευρωζώνης που ανέκαμψε ταχύτερα μετά τους περιορισμούς που επιβληθήκαν λόγω Covid το 2020. Μετά από ανάκαμψη 8% το 2021, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε και πάλι ισχυρά το α’ τρίμηνο του 2022, με ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν περίπου 2,5% υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ρυθμός τρεις φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 12,5% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ωστόσο, όπως επισημαίνει η BNP Paribas, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο ενεργός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί απότομα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009, ιδίως σε ό,τι αφορά τους νέων.
Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής και οι κίνδυνοι ύφεσης φαίνεται να είναι πιο περιορισμένοι από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η χώρα πιθανότατα θα επωφεληθεί από μια εξαιρετική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, παρόλο που αυτές οι προοπτικές θα μπορούσαν να αμαυρωθούν κάπως από την κοινωνική αναταραχή και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που μαστίζουν αυτήν τη στιγμή τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών.
Όπως εκτιμά, η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,8%, το 2023 στο 2,5% και το 2024 στο 2,8%, ενώ ο ο πληθωρισμός στο 8,8% φέτος και, στο 3,4% το 2023 και στο 1,6% το 2024.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments