Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς την απόφαση της Ρωσίας να επαναληφθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 προς τη Γερμανία: Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί με τίτλο «Δώστε γκάζι, τώρα»: «Στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας όλα περιστρέφονται γύρω από την εξάρτηση και όχι τόσο τη λειτουργία της αγοράς και την τήρηση συμφωνιών.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου συμβάλλουν μόλις με 3% στο ΑΕΠ της Ρωσίας. Κατά συνέπεια η Ευρώπη εξαρτάται από την ρωσική ενέργεια πολύ περισσότερο απ΄ ότι η Μόσχα από τα έσοδα. Αυτή την ανισότητα μπορεί να εκμεταλλευτεί ο πρόεδρος Πούτιν όποτε το θελήσει: Σήμερα, αύριο ή με μείον δέκα βαθμούς. Είναι αυτή η αβεβαιότητα, η οποία εκτοξεύει τις τιμές και κλυδωνίζει οικονομίες».

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung  σχολιάζει με τίτλο «Οι ελλείψεις»: «Με εντολή του Κρεμλίνου η Gazprom κρατά την Γερμανία σε αγωνία. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει μόνο όταν απελευθερωθούμε από τα δεσμά της ρωσικής εξάρτησης. Ο χρόνος που κερδίζουμε από την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 ενδέχεται να είναι σύντομος. Και τίποτα δεν εγγυάται ότι του χρόνου θα έχει διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός. Είναι επομένως κατανοητό ότι ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν επιτρέπει κανένα είδος εφησυχασμού μόνο και μόνο επειδή επαναλειτουργεί ο αγωγός κατά 40%. Παράλληλα προετοιμάζει δέσμη νέων μέτρων, έτσι ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο».

Πηγή: Deutsche Welle

Facebook Comments