Τον μετασχηματισμό της τράπεζας και τον στόχο “να γίνουμε η κορυφαία μη συστημική τράπεζα” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Δημήτρης Δημόπουλος κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η Τράπεζα μετασχηματίζεται πραγματοποιώντας Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 98 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα καθώς και της φιλικής συνένωσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι οι στόχοι της Τράπεζας με βάση το στρατηγικό της σχέδιο είναι η αύξηση των μεγεθών και η ενίσχυση της θέσης και της κερδοφορίας της.

To 2021 αποτέλεσε κομβική χρονιά για την Παγκρήτια, η οποία βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη της και δρομολόγησε τις εξελίξεις για τον μετασχηματισμό της:

– Το συνολικό Ενεργητικό αυξήθηκε κατά 584 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της χρήσης, ή κατά περίπου 27,4%.

– Τα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν, την 31/12/2021, σε περίπου 85,1 εκατ. ευρώ.

– Οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 20%, συγκριτικά με την 31/12/2020 ενώ επιτεύχθηκε αποκλιμάκωση του κόστους των καταθέσεων, η οποία συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος.

– Οι συνολικές χορηγήσεις, προ προβλέψεων, ξεπέρασαν για το ίδιο διάστημα το 1,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 7,5%.

– Οι συσσωρευμένες προβλέψεις σημείωσαν αύξηση κατά 5% και ανήλθαν στα 375 περίπου εκατ. ευρώ.

– Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 10,45%, υψηλότερος κατά 0,37 μονάδες βάσης από τον ελάχιστο απαιτούμενο 10,09% που έχει ορίσει η ΤτΕ.

– Η προ φόρων κερδοφορία ανήλθε σε 5,11 εκατ, ευρώ υπερπολλαπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Το νέο μοντέλο
Ειδικότερα, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του Επιχειρηματικού και Λειτουργικού Μοντέλου, στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των πιστοδοτήσεων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, στην εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην εστίαση σε κριτήρια ESG, στη συνεχή και στοχευμένη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Για τις σημερινές συνθήκες ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Ωστόσο, αναφορικά με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση σε μια ιστορική ευκαιρία και να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αντώνης Βαρθολομαίος
Απευθυνόμενος στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Αντώνης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα έργα που συντελέστηκαν κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Τράπεζα, τα οποία επέφεραν όχι απλά τον μετασχηματισμό αλλά τη ριζική αναμόρφωσή της. Τόνισε τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας σ΄ αυτή την προσπάθεια. Αναφορικά με την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη θετική ανταπόκριση τόσο παλαιών μετόχων, όσο και νέων επενδυτών επισημαίνοντας ότι η επιτυχία της Αύξησης θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη στο μέλλον και θα δώσει τα εφόδια ώστε να προχωρήσουν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία και στην ανάπτυξη υποδομών και αυτοματισμών, αναγκαίων για την υιοθέτηση του νέου λειτουργικού μοντέλου της Τράπεζας.

“Με τη στήριξη του πολύπειρου στρατηγικού μας επενδυτή κ. Μιχάλη Σάλλα, η Παγκρήτια επεκτείνει το τραπεζικό της αποτύπωμα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν υπολογίσιμο παίκτη με διακριτό ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” επεσήμανε στην ομιλία του ο CEO της Τράπεζας.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα επεσήμανε ότι ο στόχος παραμένει η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της Τράπεζας στην Κρήτη και η σταδιακή επέκταση, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

“Με κληρονομιά την 30ετή ιστορία μας και με οδηγό τις αξίες, την κουλτούρα, αλλά και το φιλικό και ανθρώπινο πρόσωπο στην εξυπηρέτηση των πελατών μας, επιδιώκουμε με αξιώσεις να καθιερωθούμε ως ο 5ος τραπεζικός πυλώνας στη χώρα. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του στρατηγικού μας σχεδιασμού και σε ορίζοντα ενός περίπου χρόνου από σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μία απόλυτα υγιή Τράπεζα, πολύ μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη, εξαιρετικά λειτουργική και έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος” τόνισε κλείνοντας την εισήγησή του.

Γιώργος Σάλλας
“Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι ένα εγχείρημα μεγάλο. Έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και αυτό είναι και το ποιοτικό στοιχείο το οποίο πρέπει να επικοινωνήσουμε προς όλους μας τους μετόχους: Παλιούς και Νέους”, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Σάλλας στο σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης. Ενωμένοι δημιουργούμε την Candia Bank ανέφερε, ενώ δεν παρέλειψε κλείνοντας να τονίσει ότι “θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να καλέσουμε δίπλα μας τη μικρομεσαία επιχείρηση που μπορεί να μεγαλώσει μαζί μας. Και οι τρόποι αυτοί πρέπει να είναι ουσιαστικοί, να παρέχουν τα εργαλεία, την εξυπηρέτηση, την ποιότητα και την ταχύτητα που χρειάζονται σε τούτη τη φάση οι επιχειρήσεις”.

Facebook Comments