Σήμερα το πρωί, η κ. Μπέρμποκ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της από το Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα δει κατ’ ίδιαν τον κ. Δένδια και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Στην πραγματικότητα, θα είναι μια ευκαιρία για τον κ. Δένδια να εκθέσει στην κ. Μπέρμποκ τα ελληνικά επιχειρήματα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και με τη βοήθεια χαρτών που απεικονίζουν το εύρος του τουρκικού αναθεωρητισμού και μεγαλοϊδεατισμού.

Παράλληλα, με δεδομένες τις θέσεις των Πρασίνων της Γερμανίας για την ανάγκη περιορισμού των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς χώρες που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει το ζήτημα των γερμανικών εξοπλισμών προς την Τουρκία, αν και υπάρχει το αναπόδραστο εμπόδιο των συμβολαίων που είναι ήδη σε εξέλιξη.

H επίσκεψη της κ. Μπέρμποκ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή λύση ενόψει του χειμώνα που έρχεται, τόσο ως προς την αποζημίωση βιομηχανιών για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, όσο και για τη συμφωνία επί ενός μηχανισμού για τον διαχωρισμό της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κ. Μπέρμποκ, αμέσως μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα για να δει τον κ. Τσαβούσογλου, συνεπώς για την Αθήνα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τη Γερμανίδα αξιωματούχο για τα θέματα της περιοχής, σε μια συγκυρία που το Βερολίνο δείχνει να μην έχει διάθεση ανοχής του τουρκικού αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή. Αυτής της άποψης είναι και η κ. Μπέρμποκ, η οποία, παράλληλα, έχει σημαντικές διαφωνίες με την Άγκυρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο, βεβαίως, και αν είναι της άποψης ότι η γέφυρα Βερολίνου-Άγκυρας δεν πρέπει να κοπεί.

Βεβαίως, αναμένεται κάποια αναφορά της κ. Μπέρμποκ στα του μεταναστευτικού, ενδεχομένως με επικριτική διάθεση για την Ελλάδα, ιδίως ως προς την ανάγκη τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου εις ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Το μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι από τους τομείς ενδιαφέροντος της κ. Μπέρμποκ, εξ ου και χθες πήγε στη δομή μεταναστών στο Σχιστό. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι χθες συναντήθηκε με στελέχη της Frontex, αλλά όχι με στελέχη του ελληνικού Λιμενικού, διαχωρίζοντας τη θέση της από τους χειρισμούς της. Μένει να φανεί τι θα πει δημοσίως η Γερμανίδα υπουργός, αλλά είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει με στοιχεία.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments