Νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην Κρήτη εν όψει των εκλογών, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε η εφημερίδα Τα Νέα, έδειξε ότι πιθανώς στις επόμενες εκλογές, το παραδοσιακά πράσινο νησί που από την εποχή της κρίσης των μνημονίων πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ, να βαφτεί γαλάζιο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της GPO, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις 3 από τις 4 περιφέρειες στο νησί, με εξαίρεση το Ηράκλειο.

Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη βρίσκεται το 6% του εκλογικού σώματος και συνεπώς και ο αριθμός των βουλευτών που στέλνει στο Κοινοβούλιο είναι σημαντικός, ενώ η Κρήτη είναι μια περιφέρεια που “άντεξε” το 2019 στη γαλάζια επέλαση και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις δυνάμεις του. Η Κρήτη όμως είναι κρίσιμη και για ένα ακόμα λόγο:

Είναι το πεδίο όπου κατ΄εξοχήν θα αναμετρηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά, με το Κίνημα να έχει έα αβαντάζ λόγω της καταγωγής του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη. Να σημειωθεί πάντως ότι η δημοσκόπηση τελείωσε στις αρχές Ιουνίου και πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, γεγονός που προκάλεσε την οργή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρεί την έρευνα “μπαγιάτικη” και κατηγόρησε την εφημερίδα τα Νέα ότι την ξέθαψε για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ

Η τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο στις περιφέρειες της Κρήτης ήταν στις εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν κέρδισε παντού πλην των Χανίων, τα οποία είχε ήδη κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εναν μήνα αργότερα, στις επαναληπτικές εκλογές, τα πράγματα είχαν αλλάξει ριζικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος και στις τέσσερις περιφέρειες, η ΝΔ ήταν δεύτερη και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είχαν “εξαερωθεί”. Πολλοί θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κρήτη έχει και έναν ακόμα συμβολισμό.

Αφού είναι η γενέτειρα του Ελευθέριου Βενιζέλου- του ιδρυτή αυτού που ονομάζουμε Δημοκρατική Παράταξη- ήταν η περιφέρεια που “αγκάλιασε” τον Ανδρέα Παπανδρέου και θεωρήθηκε άβατο κάστρο για τους αντιπάλους του.

Τι συμβαίνει στην Κρήτη

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κρήτη θα είναι σημαντικό για 3 λόγους. Πρώτον θα δοκιμαστούν οι αντοχές και η περίφημη πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Δεύτερον θα διαπιστωθεί ποιος έχει το πάνω χέρι στην κεντροαριστερά και τρίτον πώς θα επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών η περιφέρεια της Κρήτης.

Με δυο λόγια η Κρήτη, μπορεί να εξελιχθεί σε εκλογικό βαρόμετρο. Σημασία για τους κρητικούς ψηφοφόρους, βέβαια, έχει και η εντοπιότητα. Και αυτή αποδεικνύεται ίσως το μεγαλύτερο όπλο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου η κρητική καταγωγή κατάφερε να μειώσει τη διαφορά της ΝΔ από τον πρώτο σε ψήφους ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ενώ οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην περιοχή δείχνουν μια στροφή προς την πλευρά της ΝΔ. Ειδικά η ενδεχόμενη πρωτιά στα Χανιά θα έχει και ιδιαίτερο προσωπικό χαρακτήρα για τον Μητσοτάκη.

Η μάχη στην κεντροαριστερά

Στην Κρήτη διαφαίνεται και μια επιστροφή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο παλιό τους κόμμα. Ενδεχομένως δηλαδή αυτό που εξηγεί την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, διχάζονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η μοναδική περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατάει δυνάμεις είναι το Ηράκλειο, το οποίο ωστόσο έχει και αυτό μια διαιτερότητα. Η περίφημη “εντοπιότητα”. Το Ηράκλειο είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και η σημασία του φάνηκε και στις εσωκομματικές εκλογές, καθώς η ξεκάθαρη διαφορά με τους υπόλοιπους υποψηφίους στον πρώτο γύρο, διαμορφώθηκε στην προσέλευση της Κρήτης στην κομματική κάλπη.

Οπως συμβαίνει με τον Μητσοτάκη στα Χανιά, έτσι συμβαίνει με τον Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο: Στην έρευνα της GPO το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους δυο μεγάλους (24% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 23,7% για τη ΝΔ και 21,1% για το ΠΑΣΟΚ), ενώ στο Λασίθι η διαφορά του από τον (δεύτερο) ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις μισή μονάδα (21,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 20,7% για το ΠΑΣΟΚ). Το Λασίθι, καθόλου τυχαία είναι ο τόπος καταγωγής του Ανδρουλάκη…

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Σε ανακοίνωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Εάν δεν ήταν τόσο γελοία όλη αυτή η απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν καταρρέει, θα μπορούσε κανείς να μπει σε συζήτηση για την αξιοπιστία της δημοσκόπησης. Αλλά δεν αξίζει, καρφώνονται από μόνοι τους”.

Πηγή: TheToc.gr

Facebook Comments