Να «επαναπροσδιορίσουν» το σκεπτικό τους σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης ορισμένων δασμών ή της επιβολής νέων κατά του Πεκίνου έχουν οδηγήσει αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, τα πολεμικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν.

Στο πλαίσιο των σεναρίων που εξετάζονται υπάρχουν σκέψεις για έναν συνδυασμό εξάλειψης μερικών δασμών, ενεργοποίησης μιας νέας έρευνας (Section 301) σε πιθανούς τομείς επιβολής νέων δασμών, αλλά και διεύρυνσης μίας λίστας εξαιρέσεων από τους δασμούς, προκειμένου να βοηθηθούν αμερικανικές εταιρίες που μπορούν να εφοδιάζονται με συγκεκριμένα προϊόντα από την Κίνα.

Όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, σχολιάζει ο Λ. Οίκος, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για το ζήτημα.

Οι δασμοί καθιστούν τα κινεζικά προϊόντα πιο ακριβά για τις αμερικανικές εταιρίες, αυξάνοντας με τη σειρά τους το οικονομικό κόστος της αγοράς των προϊόντων από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί έναν καθοριστικό στόχο για την οικονομική πολιτική του Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Facebook Comments