Tο εγχείρημα για το πρώτο πράσινο κρατικό ομόλογο της Ελλάδας πιθανότατα αναβάλλεται για το επόμενο έτος, λόγω τον δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στις αγορές, ενώ οι διεθνείς οίκοι, παρά την επιστροφή των πιέσεων στα ομόλογα και την εμβάθυνση της ενεργειακή και πληθωριστικής κρίσης, βλέπουν «παράθυρο» για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές τον Σεπτέμβριο, ίσως και την τελευταία για το τρέχον έτος.

Ο στόχος για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει «σιωπηρά» μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ περίπου – με τα 8 δισ. ευρώ να μην αποκλείονται εάν το κλίμα επιδεινωθεί περαιτέρω – από τα 12 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, καθώς οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε περιορίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Από τις αρχές του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 6,9 δισ. ευρώ από τις αγορές – 3 δισ. ευρώ από το 10ετές, 1,5 δισ. ευρώ από το re-opening του 7ετούς, 1 δισ. ευρώ από το νέο 5ετές κυμαινόμενου επιτοκίου, και 1,4 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες των επανεκδόσεων των ομολόγων του PSI.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup και της Société Générale, και παρά την έντονη μεταβλητότητα που συνεχίζει να υπάρχει στην αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε νέα έκδοση τον Σεπτέμβριο για την άντληση 2,5 έως 3 δισ. ευρώ. Κατά την Citi ο νέος τίτλος θα έχει 15/20ετή διάρκεια, ενώ κατά τη γαλλική τράπεζα θα έχει 10/15ετή διάρκεια.

Όπως σημειώνει η Société Générale, αν και αρχικά αναμενόταν η έκδοση του πρώτου κρατικού πράσινου ομολόγου της Ελλάδας το φθινόπωρο, η νέα έξοδος τελικά ίσως να μην αφορά έναν τέτοιο τίτλο καθώς το σχετικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη δημοσιεύει και έτσι ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να επιλέξει να κάνει μια συμβατική έκδοση πρώτα για την άντληση 2-3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει εδώ και καιρό εντολή σε έναν primary dealer να σχεδιάσει τη δομή του πράσινου ομολόγου και η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει μία τέτοια συμβολική για τη χώρα έκδοση να «καεί» από τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει στις αγορές η ενεργειακή κρίση καθώς και η νομισματική σύσφιγξη της ΕΚΤ.  Αυτή η έκδοση εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το brand name της χώρας στις αγορές, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης, και – εάν είναι επιτυχής – θα οδηγήσει σε καλύτερο κόστος χρηματοδότησης, οπότε το timing είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, η αναβολή της «πράσινης» έκδοσης για το 2023 θεωρείται πολύ πιθανή.

Πιθανή η νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα θεωρεί η JP Morgan, παρά τις έντονες αναταραχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά ομολόγων λόγω της έλλειψης ρευστότητας, καθώς η ΕΚΤ δεν είναι ενεργή στην αγορά και οι επενδυτές τείνουν να απέχουν τον Αύγουστο.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει ε υψηλά δύο μηνών και μία ανάσα από το 4% ακολουθώντας τις έντονες αναταράξεις που καταγράφουν τα περισσότερα ομόλογα της ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης, της ενίσχυσης των προσδοκιών για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ καθώς και της νέας υποχώρησης του ευρώ κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ρόλο στην ισχυρή μεταβλητότητα και τις πιέσεις που σημειώνονται στα ομόλογα τις τελευταίες ημέρες έχει παίξει και η «απουσία» της ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς, όπως συνήθως συμβαίνει τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα δεν είναι ιδιαίτερα «ενεργή» στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις στις αρχές Αυγούστου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε βρεθεί κάτω από το 3% και στο 2,86%, ενώ πλέον διαμορφώνεται αρκετά υψηλότερα σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού η οποία κινείται στο 3,64%

Συνολικά από τις αρχές του 2022 η Ελλάδα καθώς και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν καλύψει περίπου το 70% του ετήσιου δανειακού τους προγράμματος, με τις συνολικές εκδόσεις ομολόγων να διαμορφώνονται στα 771 δισ. ευρώ, με περίπου 320 δισ. ευρώ να αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος του έτους. Πάντως, χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ακυρώσει δημοπρασίες πρόσφατα λόγω των αντίξοων συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση στήριξη για τις εκδόσεις της περιφέρειας αναμένεται να δώσει εκ νέου η ΕΚΤ μέσω της ευελιξίας των επανεπενδύσεων του PEPP. Υπενθυμίζεται πως το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου η ΕΚΤ αγόρασε 17,3 δισ. ευρώ ομόλογα της περιφέρειας, επανεπενδύοντας το μεγαλύτερο μέρος από τις λήξεις των ομολόγων σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 18,9 δισ. ευρώ.

H Société Générale υπολογίζει πως οι λήξεις τον ομολόγων των χωρών του «πυρήνα» της ευρωζώνης τα οποία έχει αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του PEPP, διαμορφώνονται στα 25 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και αυτό το πόσο θα κατευθυνθεί για την αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

Facebook Comments