Habemus Papam” στην πολύπαθη ATTICA BANK και μάλιστα στο πρόσωπο της πρώτης γυναίκας CEO σε Ελληνική Τράπεζα και πολλά υποσχόμενης Ελένης Βρεττού.

Μια θέση που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί -η αλήθεια είναι όχι αδίκως- ως “ηλεκτρική καρέκλα” λόγω της δύσκολης και ιδιαίτερα περίπλοκης κατάστασης του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Όπως όλα δείχνουν η 16η Σεπτεμβρίου θα είναι η μέρα που θα αναλάβει κι επισήμως, αν και άμεσα θα ξεκινήσει η ενημέρωσή της από τον τέως CEO Μιχάλη Ανδρεάδη. Ο Ανδρεάδης, παρά την ολιγόμηνη θητεία του στην Τραπεζα κατάφερε να την εξυγιάνει στο μέτρο του εφικτού σε πολλούς τομείς, όπως το να ολοκληρώσει επιτυχημένα την διαδικασία εθελούσιας εξόδου του προσωπικού μειώνοντας δραματικά τα λειτουργικά κόστη και για πρώτη φορά έφερε στην επιφάνεια την πραγματική εικόνα για την προβληματική κεφαλαιακή επάρκεια του ιδρύματος, γεγονός που περιέργως έφερε ρήξη στις σχέσεις του (βασικού μετόχου) ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ως θεσμικός φορέας ουσιαστικά “σοκαρίστηκε” από τα δυσθεώρητα ποσά που υπολείπεται η ATTICA BANK από το να έχει υγιή κεφαλαιακή επάρκεια.

Η εξυγίανση θα συνεχιστεί με στόχο να γίνει πλέον βιώσιμη η τράπεζα και η Ελένη Βρεττού φαντάζει το ιδανικό πρόσωπο. Ας μην ξεχνάμε ότι έγινε ευρύτερα γνωστή στην επιχειρηματική κοινότητα κατά τη διάρκεια της θητείας της το 2015 ως περιφερειακή διευθύντρια της HSBC στον τοµέα ανάπτυξης σχέσεων µε πολυεθνικούς πελάτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μεσόγειο και Αφρική, µε έδρα το Λονδίνο για την παρέµβασή της σε ό,τι αφορά τα πεπραγµένα του οµίλου Folli Follie, πολύ πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Η Βρεττού -και δικαίως- φαίνεται να λαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων εν αντιθέσει με τον Ανδρεάδη που μια μερίδα της “παλαιάς φρουράς” στην ATTICA BANK δεν μπορούσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά της για οποιαδήποτε αλλαγή προσπαθούσε να πετύχει ενώ οποιαδήποτε πρόοδο σημείωνε η τράπεζα επιχειρούσαν να την αποσιωπήσουν. Χαρακτηριστική είναι η απόπειρά του να εμπλουτίσει το στελεχιακό δυναμικό με αξιόλογους και ικανούς συνεργάτες, επιτυχημένες μεταγραφές από άλλες Τράπεζες, που δείχνουν να μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία του μετασχηματισμού, φέρνοντας “νέο αέρα”, και περιμένουν την νέα CEO ως δώρο εξ ουρανού.

Η Ελένη Βρεττού θα συνεργαστεί με τον τέως CEO τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα μάθει από πρώτο χέρι για τα πραγματικά μεγέθη του προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να οδηγήσει την ATTICA BANK σε εξυγίανση, αλλά και για τις… τρικλοποδιές. Η επιτυχία στο εγχείρημα είναι μονόδρομος για ένα τόσο ιστορικό -ενός αιώνα λειτουργίας- χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της χώρας μας μέσω των Μηχανικών που πάντα το στήριζαν. Η αρχή έγινε από τον Ανδρεάδη και η Βρεττού έρχεται για να συνεχίσει, να πάρει στις πλάτες της και να ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα challenge του 21ου αιώνα στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Facebook Comments