Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, παρέσυραν την Ευρώπη στη δίνη μίας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

Με το τοπίο να διαγράφεται δυσοίωνο καθώς όλοι οι ειδήμονες κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, οι αρχηγοί των Ευρωπαϊκών κρατών καλούνται να εξεύρουν δραστικές λύσεις για τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την άμβλυνση του πληθωρισμού. Κατά παρόμοιο τρόπο, οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης επηρεάζουν καθημερινά την τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών. Εν μέσω αυτής της ταραχώδους περιόδου, η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και θα λειτουργήσουν ως φρένο στο κύμα ακρίβειας.

Ο ενεργειακός κλάδος, αναμφισβήτητα, υφίσταται πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς οι οποίοι προβλέπεται ότι, στο άμεσο μέλλον, θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας. Πρωταρχικός στόχος της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, είναι η διεύρυνση εναλλακτικών οδεύσεων προμήθειας φυσικού αερίου που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή της αυτονομία. Για να συμβεί αυτό η πολιτεία πρέπει να θέσει την ολοκλήρωση του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας σε άμεση προτεραιότητα, με τον ρόλο του φυσικού αερίου σε αυτή τη διαδικασία να είναι κομβικής σημασίας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω του έργου της, έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη θωράκιση και την αναδιαμόρφωση της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

Μέσω μία σειράς στρατηγικών κινήσεων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποδεικνύει ότι αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην αγορά φυσικού αερίου. Έχοντας συνάψει μακροχρόνιες συμφωνίες με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, έχει καταφέρει να αυξήσει την προμήθεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να επενδύει σε μία σειρά από projects τα οποία πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη ενώ παράλληλα επιταχύνουν τη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU). Τα παραπάνω έργα θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό γίγνεσθαι και θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό διεθνή κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι εταιρεία που εισήγαγε πρώτη το φυσικό αέριο στη χώρα μας και, για πάνω από τρεις δεκαετίες, λειτουργεί ως εγγυήτρια δύναμη για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδος όσο και γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία, την οποία έχει συμφωνήσει να προμηθεύει με αέριο, με σκοπό να αναπληρώσει τις ελλείψεις που προκάλεσε η διακοπή της παροχής από τη Ρωσία. Παράλληλα, η εταιρεία μέσω της συμμετοχής της σε εμβληματικά έργα όπως είναι οι αγωγοί TAP, Poseidon και EastMed, πρόκειται να φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή αυτάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το μέλλον είναι εξολοκλήρου «πράσινο». Στο Business Plan που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με συνέπεια, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ αναπτύσσει νέα projects και υποδομές, οι οποίες στο μέλλον θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν ακόμη πιο «πράσινη» ενέργεια όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Επιπλέον μέσω της Fisikon, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η πρώτη εταιρεία η οποία εισήγαγε την αεριοκίνηση στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση προς καθαρότερες μετακινήσεις ενώ, επιπροσθέτως, αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως το Small Scale LNG και το CNG διευρύνοντας, με τον τρόπο αυτό, το δίκτυο του φυσικού αερίου και εξασφαλίζοντας τη διανομή ακόμα και στις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχοντας θεμελιώδη και ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας έχει, συνεπακόλουθα, αναλάβει την ευθύνη της προάσπισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, της ανάσχεσης των ραγδαίων ανατιμήσεων, καθώς και της ολοκλήρωσης ενός πολυσύνθετου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης. Το στοίχημα είναι μεγάλο, ωστόσο η ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να το κερδίσει. Έχοντας καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της στον ενεργειακό κλάδο της χώρας, δεν παύει στιγμή να επενδύει σε συνεργασίες και καινοτόμες τεχνολογίες επιδιώκοντας πάντα τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση των καταναλωτών της, ενώ παράλληλα θέτει γερά θεμέλια για ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο ενεργειακό μέλλον.

Facebook Comments