Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ, 9,1%, τον Αύγουστο, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η Eurostat, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και πιθανότατα οδεύει προς διψήφιο αριθμό.

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 9,1% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από τη δημιουργία του ευρώ το 1999. Στην πρόωρη εκτίμησή της στα τέλη Αυγούστου, η Eurostat είχε δώσει μηνιαία μεταβολή 0,5%. Το ετήσιο ποσοστό του 9,1% δεν αναθεωρήθηκε.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,2%, αριθμός ελαφρώς αναθεωρημένος από την αρχική εκτίμηση που ήταν στο 11,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σημειώνει μικρή πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, από το υψηλό του 11,6% τον Ιούνιο.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι 3,95 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας μεταβολής προήλθαν από την ακριβότερη ενέργεια και οι 2,25 μονάδες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Αλλά ακόμη και αν εξαιρεθούν η ευμετάβλητη ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα -αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλεί πυρήνα πληθωρισμού- οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι 5,5% υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, από 5,1% τον Ιούλιο.

Τα βιομηχανικά αγαθά ήταν κατά 5,1% ακριβότερα από ό,τι 12 μήνες νωρίτερα, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Facebook Comments