Ταξίδι-αστραπή, το οποίο… βαφτίστηκε ως ιδιωτικό, πραγματοποίησε την Πέμπτη στην Ξάνθη ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, σύμφωνα με πληροφορίες του XanthiNea.gr.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του περιελάβανε επαφές με τον νέο ψευτομουφτή καθώς και επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Μετέ, του μέχρι πρότινος ψευτομουφτή Ξάνθης, αλλά και επίσκεψη στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης. Η κινητοποίηση από πλευράς της Αστυνομίας ήταν μεν διακριτική, αλλά παράλληλα και αισθητή, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ ο οποίος μόλις πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα προκαλώντας πολιτική διαμάχη.

Η Ξάνθη, φυσικά, δεν ήταν ο μόνος σταθμός της «ιδιωτικής» περιοδείας του προέδρου της Τουρκικής Βουλής, καθώς το πρόγραμμά του περιελάβανε και αντίστοιχες επαφές στην Κομοτηνή, τόσο στο Τουρκικό Προξενείο όσο και με στελέχη της μειονότητας.

Λίγες μέρες πριν…

Ανεβάζοντας τους τόνους, πριν απο λίγες μέρες ο Σέντοπ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας» κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της βουλής της Μάλτας. «Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη», είχε δηλώσει ο Τούρκος πολιτικός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ έλεγε ότι: «Η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας Ελλάδας έχουν πλέον μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο Σέντοπ συνέχισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της, κατά των διεθνών συμφωνιών.

«Ως Τουρκία είμαστε υπέρ της διπλωματίας και της συνεργασίας. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαπραγμάτευσης», είπε ο Τούρκος πολιτικός και συνέχισε: «Η Ελλάδα, από την άλλη, προτιμά την πρόκληση αντί για την καλή γειτονία και τον ειλικρινή διάλογο. Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νησιών σε ελληνική λίμνη. Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας και οι παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας συνεχίζονται επίσης έντονα. Η Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας Patriot και ρωσικής κατασκευής S-300 σε αυτές τις παρενοχλήσεις. Παρενόχλησε επίσης τουρκικά αεροπλάνα που εκτελούσαν αποστολές του ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Θάλασσας των Νησιών στις 22, 24 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου κλειδώνοντας S-300. Από αυτήν την άποψη, δεδομένου ότι είμαστε και μέλη του ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες, έχουμε δείξει τη γνώμη και την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά αν δεν γίνει αυτό, η Τουρκία έχει τη δύναμη να λύσει τα προβλήματα, τις προκλήσεις με κάθε μέσο.»

Facebook Comments