Τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, οι δράσεις που προωθεί η Ελλάδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και κακοποίησης και η στήριξη που προσφέρει η χώρα μας στα θύματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα με την Πρέσβη της Ολλανδίας στην Αθήνα Susanna Terstal.
Η κα Συρεγγέλα παρουσίασε στην κα Terstal το Δίκτυο Δομών της χώρας για την αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, δηλαδή τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, όπου παρέχεται δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη άλλα και εργασιακή συμβουλευτική, τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες – θύματα βίας, και τα ανήλικα παιδιά τους, καθώς και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν. Η κα Συρεγγέλα διευκρίνισε στην Πρέσβη της Ολλανδίας ότι το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής, τηρώντας τους κανόνες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, συμβουλεύει τόσο τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον των θυμάτων για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βάλουν ένα τέλος στα περιστατικά βίας και να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα στις αρμόδιες αρχές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και στους τρόπους με τους οποίους ενθαρρύνουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους, ενώ συζητήθηκε και η κρίση στο Ιράν και οι διαμαρτυρίες των πολιτών που ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι και διεκδικούν ίσα δικαιώματα υπέρ των γυναικών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Πρέσβης της Ολλανδίας συνεχάρη την κα Συρεγγέλα για το έργο και τις δράσεις που προωθεί η Ελλάδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας ότι «η Ολλανδία στηρίζει τις δράσεις και είναι πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί».
Από την πλευρά της η κα Συρεγγέλα ευχαρίστησε την κα Terstal για τη στήριξή της στις πολιτικές της Ελλάδας στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και τη διαβεβαίωσε ότι «καμία γυναίκα που βιώνει κακοποιητικές συμπεριφορές και διαμένει στη χώρα μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας». «Είμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών – θυμάτων βίας και τις βοηθάμε ουσιαστικά να ξεπεράσουν τα τραύματά τους», κατέληξε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Facebook Comments