Και τέταρτη διαρροή φυσικού αερίου στους αγωγούς μεταφοράς Nord Stream φέρεται να έχει εντοπίσει το λιμενικό της Σουηδίας σύμφωνα με δημοσίευμα του σουηδικού Τύπου που επικαλείται την εκπρόσωπο του σώματος.

Σύμφωνα με την ίδια οι δύο από αυτές τις τέσσερις διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας, οι άλλες δύο εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Το μισό από το φυσικό άεριο των αγωγών έχει διαρρεύσει

Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι δύο αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις έχει διαρρεύσει. Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη οφείλονταν σε «δολιοφθορά».

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε πως στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν την ασφάλειά τους στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις τους.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός είπε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για κάποια άμεση απειλή αλλά σε τυχόν επίθεση εναντίον των νορβηγικών ενεργειακών εγκαταστάσεων «θα τη διαχειριστούμε από κοινού με τους συμμάχους μας».

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει ότι πρόκειται περί «δολιοφθοράς». Σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τι έχει συμβεί. Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να αποκλειστεί οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση – σύμφωνα με αιτιάσεις των Ρώσων – ο στρατιωτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε: «Δεν είχαμε καμία απολύτως εμπλοκή».

Facebook Comments