Ανεβάζει σημαντικά την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η UniCredit έπειτα από ο ισχυρό πρώτο εξάμηνο, ωστόσο προειδοποιεί για σημαντική συρρίκνωση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και για ένα δύσκολο 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, η UniCredit αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2022 η UniCredit σε 5,7% από 4,1% και για το 2023 σε 0,7% από 1,1%, έπειτα από το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο (1,2% σε τριμηνιαία βάση μετά από 2,9% το α’ τρίμηνο) εν μέσω ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης και αναδόμησης των αποθεμάτων. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά πως φέτος θα κινηθεί στο 10,3% και το 2023 θα υποχωρήσει στο 5%

Ο οίκος αναμένει ευρεία σταθεροποίηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο και προβλέπει ότι θα ακολουθηθεί από σημαντική συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο, καθώς η συνεχιζόμενη ώθηση από τον τουρισμό εξασθενεί και οι πεισματικά υψηλές τιμές της ενέργειας μαζί με τους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση.

Το ενεργειακό μείγμα αφήνει τη χώρα σχετικά λίγο εκτεθειμένη στη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 – ο μόνος κλάδος της μεταποίησης που εξαρτάται από το φυσικό αέριο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει ήδη αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιγνίτη. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, μειώνοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Πάντως, ο αντίκτυπος στην ιδιωτική κατανάλωση θα προστατευτεί εν μέρει από την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και τα μέτρα κρατικής στήριξης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments