Για την “παράδοξη ευλογία” για τις ελληνικές τράπεζες από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κάνει λόγο η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι αναμένεται να επωφεληθούν το περισσότερο από το νέο περιβάλλον της νομισματικής σύσφιγξης σε σχέση με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη.

Έτσι, αυξάνει τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές. Οι επενδυτές, ωστόσο, διστάζουν να τοποθετηθούν στις μετοχές τους.

Ενώ το τρέχον περιβάλλον οδηγεί σε ορισμένες ανησυχίες για πιθανή οικονομική επιδείνωση, η Deutsche Bank εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι από εκείνες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση να εκμεταλλευτούν αυτή τη θετική εξέλιξη.

Οι καλύτερες προσδοκίες οδηγούν σε σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις τιμές-στόχους που είχε δώσει η Deutsche Bank, ωστόσο σημειώνει ότι η ανησυχία της είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να παραμείνουν στο περιθώριο σε ό,τι αφορά την επενδυτική διάθεση, ειδικά δεδομένου του ότι οι αγορές βρίσκονται σαφώς σε riks-off διάθεση.

Πάντως η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και έτσι αυξάνει την-τιμή στόχο για την Alpha Bank στο 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν με σύσταση buy, για την Eurobank ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ από 1,2 ευρώ πριν με σύσταση hold και για την Εθνική δίνει σύσταση buy με τιμή-στόχο τα 5,50 ευρώ από 4,40 ευρώ πριν.

Διατηρεί την Εθνική Τράπεζα ως την κορυφαία επιλογή της λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης και κάλυψης, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στην κερδοφορία, ενώ η Alpha Bank φαίνεται σαν το πιο ισορροπημένο trade με βάση το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής. Ξεχωρίζει επίσης τις επιδόσεις και τη σταθερότητα της Eurobank, ωστόσο η τελευταία διαπραγματεύεται σε παρόμοιες αποτιμήσεις με εκείνες πολλών τραπεζών της Νότιας Ευρώπης

Πάντως η γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο κόστος απ’ ό,τι προτείνει το guidance των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments