Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμα φορά, από την Πράγα απείλησε την Ελλάδα ότι θα έρθει νύχτα.

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή από την προκλητικότητα και την περιφρόνηση που δείχνει στο διεθνές δίκαιο, την απομόνωση του από τους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην τσεχική πρωτεύουσα, την γενναία και αιχμηρή απάντηση που δέχτηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αρνητικές για τον ίδιον και τους κομματικούς του εταίρους δημοσκοπήσεις ενόψει των τουρκικών εκλογών, ο Τούρκος πρόεδρος κατέφυγε μέσα στην απελπισία του για μια ακόμα φορά σε απειλές κατά της Ελλάδας. Μιάς χώρας, ισχυρής κι αποφασιστικής, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Αλλά που ταυτόχρονα έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει κάθε απειλή κατά της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, από όπου κι αν προέρχεται.

Δεν γνωρίζω αν οι απειλές Ερντογάν είναι χωρίς περιεχόμενο και θα μείνουν μόνο στα λόγια, γιατί δεν έχει τη δύναμη να τις υλοποιήσει. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν θα το κάνει. Αλλά δεν το γνωρίζω, όπως και κανείς άλλος, μετά βεβαιότητας. Αυτό που κι εγώ, κι όλοι οι Έλληνες, που είμαστε ενωμένοι ως γροθιά, γνωρίζουμε με σιγουριά είναι οτι αν τολμήσει ο Τούρκος να μας επιτεθεί θα φάει τα μούτρα του. Με τρόπο απόλυτο και συντριπτικό. Όποτε κι αν αποτολμήσει να υλοποιήσει την απειλή του, είτε βράδυ είτε πρωί είτε μεσημέρι είτε απόγευμα, θα είναι τόσο ισχυρή και αποφασιστική η ελληνική απάντηση, που θα την θυμάται για όλη του τη ζωή. Κι αυτό το γνωρίζει. Και γι’ αυτό, εκτιμώ, δεν θα το αποτολμήσει. Ο μόνος μου ενδοιασμός αφορά την απελπισία του.

Όπως κι ο στενότερος σύμμαχος του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που ηττάται σε όλα τα μέτωπα στον πόλεμο στην Ουκρανία κι απειλεί με την χρήση πυρηνικών όπλων, έτσι κι ο Ερντογάν, που φοβάται ότι αν χάσει τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου, δεν θα απωλέσει μόνον το αξίωμα του αλλά πιθανότατα και το κεφάλι του, μέσα στην απελπισία του είναι ικανός για όλα. Αλλά η απελπισία είναι πάντα κακός σύμβουλος. Κι η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυρή, αξιόπιστη και σταθερή, δεν θα επιτρέψει στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν να απειλήσει την Ειρήνη και την σταθερότητα στην νοτιανατολική Ευρώπη, όπως με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε ο πρωθυπουργός μας στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.

Η πατρίδα μας παρακολουθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις τουρκικές προκλήσεις, κυρίως φραστικές επί του παρόντος. Κι η κυβέρνηση με σοβαρότητα και συνέπεια χρησιμοποιεί όλα τα υφιστάμενα διπλωματικά μέσα για να εγείρει ένα διεθνές τείχος στον τουρκικό αναθεωρητισμό και παραλογισμό. Και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει, παρά κάποιες μικρές παραφωνίες, όπως η πολιτική των ίσων αποστάσεων, που απαράδεκτα τηρεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε. Και τούτο διότι διαθέτουμε πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να ενισχύσει και συνεχίζει να ενισχύει με τρόπο αποτελεσματικό και καταλυτικό για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όποιονδήποτε εχθρό, και φυσικά την Τουρκία του Ερντογάν. Και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος που. Και γνωρίζει ότι όσο περνά ο καιρός, χάρις στις παραγγελίες νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έχει κάνει η κυβέρνηση, σύντομα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι μακράν ισχυρότερες των τουρκικών.

Αυτό όμως, επαναλαμβάνω, δείχνει ότι η τουρκική απειλή, όσο ενοχλητική και αν είναι, δεν μας φοβίζει. Η Ελλάδα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι ισχυρή, έτοιμη για όλα, αποφασισμένη αλλά και ψύχραιμη. Κι είμαι βέβαιος ότι σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα αποτρέψουμε κάθε απειλή

Facebook Comments