Στους πρωταγωνιστές του ψηφιακού μετασχηματισμού τοποθετεί η JP Morgan τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, διατηρώντας την overweight στάση για τις μετοχές τους και βλέποντας περιθώρια ανόδου από 37% έως 104%.
Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, με την αυξανόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο και την αυξανόμενη ψηφιακή παιδεία μεταξύ των πελατών, η διείσδυση της διαδικτυακής τραπεζικής στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με χώρες όπως η Τσεχία να ξεχωρίζουν με 73% το 2021 έναντι 23% το 2010 και την Ελλάδα στο 42% έναντι 19% μόλις πριν από 5 χρόνια (μετρούμενο ως το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τραπεζικές υπηρεσίες – Eurostat).
Η κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω της πανδημίας της Covid-19 έχει επιταχύνει περαιτέρω αυτή την τάση και δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία για τις τράπεζες να αποκτήσουν πελάτες που στο παρελθόν είχαν μείνει πίσω όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας.
Το mobile banking, ειδικότερα, έχει σημειώσει πολύ ισχυρή ανάπτυξη. Εξετάζοντας δεδομένα υψηλής συχνότητας για καθημερινή ενεργή χρήση (DAU) τραπεζικών και fintech εφαρμογών σε όλη την περιοχή της CEEMEA, η JP Morgan παρατηρεί ότι η υψηλότερη αύξηση στη χρήση είναι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΜΕΝΑ) – με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και στην Ελλάδα, ίσως εν μέρει λόγω του χαμηλού σημείου εκκίνησης σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όπως η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπης και η Τουρκία, αλλά και ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων των τραπεζών στις πλατφόρμες τους πιο πρόσφατα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον ουραγοί
Καθώς “χτύπησε” η παγκόσμια πανδημία του Covid, οι ελληνικές τράπεζες ξεχώρισαν με την πιο εντυπωσιακή στροφή στο mobile banking σε ολόκληρη την CEEMEA, όπου τα downloads εφαρμογών μετά το lockdown ήταν δύο φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, αντανακλώντας ίσως το σχετικά χαμηλό σημείο εκκίνησης, όπως τονίζει η JP Morgan.
Έκτοτε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις πλατφόρμες τους με την επιθυμία να διατηρήσουν αυτή τη νεοαποκτηθείσα ψηφιακή πελατειακή βάση.
Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, το επίπεδο δέσμευσης (DAU/MAU) να είναι υψηλό στο 40%, ενώ οι μέσες αξιολογήσεις των εφαρμογών έχουν αυξηθεί στο 4,6 από 3,7 τον Ιούνιο του 2020, αντανακλώντας την υψηλότερη ικανοποίηση των πελατών από τις προσφορές των τραπεζών για το mobile banking. Είναι ενδιαφέρον, όπως σημειώνει η JPM, ότι με 3,5 λεπτά ανά περίοδο σύνδεσης έναντι 2,8 αλλού, οι Έλληνες πελάτες περνούν επίσης τον μεγαλύτερο χρόνο στις εφαρμογές τους.
Σε αυτό το πλαίσιο η JP Morgan επιβεβαιώνει την overweight στάση που τηρεί και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες καθώς και τις τιμές στόχους.
Έτσι, για την Alpha Bank διατηρείται επίσης στο 1,40 ευρώ με περιθώριο ανόδου 62%, για την Eurobank στο 1,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 70% και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 37%.
Facebook Comments