Η αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης θεωρείται από τους επενδυτές ως η πιο πιθανή πηγή που θα πυροδοτήσει την επόμενη πιστωτική κρίση, σύμφωνα με την καθιερωμένη μηνιαία δημοσκόπηση στο περιβάλλον 371 fund managers που διενήργησε η Bank of America.
Σχεδόν το ένα τρίτο των επενδυτών βλέπουν ότι τα ομόλογα των χωρών της ζώνης του ευρώ θα αποτελέσουν τον νέο παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο, και ακολουθεί η αγορά ακινήτων της Κίνας, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, οι τράπεζες της ευρωζώνης και τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.
Παράλληλα, η πλειονότητα των επενδυτών εκτιμά πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν την επιθετική ρητορική και στάση τους σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ενώ σχεδόν όλοι αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα σημειώσει ύφεση.
Συγκεκριμένα, το 95% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει ύφεση στην Ευρώπη τους επόμενους δώδεκα μήνες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ το 74% προβλέπει παγκόσμια ύφεση.
Το 83% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ενεργειακό σοκ και οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλεια της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής δυναμικής, ενώ το 50% των επενδυτών αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ ως απάντηση στη σύσφιξη της Fed (από 26% τον περασμένο μήνα).
Το 70% των επενδυτών πιστεύει ότι το πλήγμα στη ζήτηση θα είναι το κύριο μακροοικονομικό θέμα τους επόμενους μήνες (από 66% τον προηγούμενο μήνα), ενώ μόνο το 8% πιστεύει ότι θα κυριαρχήσουν οι περιορισμοί της προσφοράς (από 11%).
Παράλληλα, το 79% αναμένει μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού το επόμενο έτος, με το 68% να προβλέπει το ίδιο για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (από 82% τον προηγούμενο μήνα).
Το ποσοστό των επενδυτών που θεωρούν τον υψηλό πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές έχει εξασθενίσει από 36% τον περασμένο μήνα σε 27%, αν και αυτό εξακολουθεί να τον καθιστά την πιο σημαντική ανησυχία έναντι της επιδείνωσης στα γεωπολιτικά, στο 19%.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments