Η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας πρόκειται να σταματήσει τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Capital Economics, καθώς η εξωτερική και η εγχώρια ζήτηση συρρικνώνονται. Πάντως πιστεύει ότι η ύφεση στη χώρα θα είναι πιο ρηχή από αυτή της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδο – μια πολύ ισχυρότερη ανάκαμψη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, η οικονομία παραμένει πολύ μικρότερη από ό,τι πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνει ο οίκος.
Ο αριθμός των τουριστών και οι δαπάνες ήταν κοντά στα προ-Covid επίπεδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά είναι πιθανό να μειωθούν το επόμενο έτος λόγω της ύφεσης σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Άλλωστε, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 17% μεταξύ του 2007 και του 2010, κυρίως λόγω της ύφεσης σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Επιπλέον, οι εξαγωγές –οι οποίες είχαν καλή απόδοση τα τελευταία χρόνια– πρόκειται επίσης να επιβραδυνθούν καθώς η εξωτερική ζήτηση μειώνεται. Και η εγχώρια ζήτηση είναι επίσης πιθανό να συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών. Ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 12% τον Σεπτέμβριο, επομένως τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται γρήγορα.
“Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα υποστεί ύφεση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα και με την πρόσφατη πτώση του PMI της μεταποίησης”, τονίζει η Capital Economics. Για το σύνολο του 2023 προβλέπει μηδενική ανάπτυξη, από ανάπτυξη 6,5% φέτος, ενώ το 2024 εκτιμά πως η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,8%.
Πάντως, όπως τονίζει, αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα βραχυπρόθεσμα. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές και η μέση λιτότητα του δημόσιου χρέους είναι αρκετά υψηλή από την αναδιάρθρωση το 2012. Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ελληνικά ομόλογα εάν και όταν χρησιμοποιηθεί το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού TPI.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Capital Economics προβλέπει πως οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα σημειώσουν ύφεση το 2023, με την ύφεση στην περιοχή να διαμορφώνεται στο 1,8%. Την μεγαλύτερη θα σημειώσει η Πορτογαλία, στο 2,8% και θα ακολουθήσει η Γερμανία στο 2,5%, η Αυστρία στο 2,3% και η Ιταλία στο 2%.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments