Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, «λουκέτο» σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και απαγόρευση επενδύσεων περιλαμβάνονται μεταξύ των αυστηρών οικονομικών, κυρίως, κυρώσεων που επιβάλλει η Ουκρανία σε 2.500 Ρώσους επιχειρηματίες και τραπεζίτες τους οποίους θεωρεί ανθρώπους του Πούτιν.

Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, οι σχέσεις του οποίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν απασχολήσει πολλές φορές τον διεθνή Τύπο.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για απόφαση του προέδρου Ζελένκι με την οποία εφαρμόζεται η εισήγηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για κυρώσεις κατά του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου.

Η είδηση αναμεταδόθηκε και από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τα οποία συμπληρώνουν ότι η απόφαση για κυρώσεις αφορά σε 2.507 φυσικά πρόσωπα και 1.374 νομικά πρόσωπα.

Εστιάζουν ακόμη στο ότι σύμφωνα με τα διατάγματα που υπεγράφησαν, ζητήθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών για την εφαρμογή κυρώσεων και να θέσει το θέμα της θέσπισης παρόμοιων περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων βρίσκονται στην ουκρανική λίστα.

anadolu_sanc

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ονομάτων των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών, εκτός από αυτό του Ιβάν Σαββίδη, βρίσκεται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, Αλίσερ Ουσμάνοφ, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, και η Yekaterina Tikhonova, κόρη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, στρατιωτικό προσωπικό και ρωσικά νομικά πρόσωπα.

Για δέκα χρόνια οι κυρώσεις στον Σαββίδη

Ειδικότερα, στο επίσημο έγγραφο για την επέκταση των κυρώσεων, απόφαση που τίθεται σε ισχύ με το διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2022 αριθμ. 727/2022 σχετικά με τον Ιβάν Σαββίδη αναφέρεται:

Το απόσπασμα με τα περιοριστικά μέτρα στον Ιβάν Σαββίδη

savidis44

Πηγή: Protothema.gr

Facebook Comments