Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία την αποδέχθηκε χωρίς επιφυλάξεις.

Η Τζόρτζια Μελόνι σχημάτισε έτσι τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, δίνοντας στη χώρα την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνησή της από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ίδια παρουσίασε την λίστα των υπουργών της στον πρόεδρο Ματαρέλα.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταϊάνι, της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι 26. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταϊάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Αξιωματούχος του Προεδρικού Μεγάρου ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Μελόνι, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει αυτό το αξίωμα, θα ορκιστεί μαζί με το υπουργικό συμβούλιο της το Σάββατο, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα).
 

Facebook Comments