“Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν πίσω οι “άριστοι” που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας, καθώς δεν διαθέτει συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στα ζητήματα της οικονομίας δίνοντας απάντηση στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Είπε συγκεκριμένα: “Θα αναφερθώ σε αυτό που θεωρεί δικό του γήπεδο την οικονομία. Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει τη διακυβέρνηση Μάκρι στην Αργεντινή, τον κ. Μάκρι τον υποδέχθηκαν οι αγορές με ζουρνάδες και νταούλια, για τρία δημιούργησε μία εικόνα για την Αργεντινή που όμως δεν είχε καμία σχέση με τις επιδόσεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Το 2019 επέστρεψε την Αργεντινή σε κατάσταση αδυναμίας δανεισμού, 16 εκ. άνθρωποι στην φτώχεια και όλους τους δείκτες αρνητικούς”.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη: “Τι έχουν κάνει στην οικονομία εκείνοι που λένε ότι είναι άριστοι και κατηγορούν εμάς. Τι μας είπε ο κ. Σταικούρας μετά την ΔΕΘ; Ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια. Το λένε εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε το χρέος ρυθμισμένο και με μαξιλάρι 37 δισ. που επέτρεψε μετά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να δανείζεται. Τι μας έλεγε όμως ο Μητσοτάκης όταν βγαίναμε από τα μνημόνια; Ότι πάμε σε τέταρτο μνημόνιο και πρότεινε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι των 37 δισ. θα είχαμε πάει είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης”.

Συμπυκνώνοντας είπε ότι “είναι ακροδεξιάς αντίληψης επικοινωνιακή πολιτική αυτή που ακολουθούν και ακολούθησε ο Τραμπ να αντιστρέφουν με χυδαίο τρόπο την πραγματικότητα”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “είναι αλήθεια ότι εκείνοι βρεθήκαν σε διαφορετικές συνθήκες. Εκείνοι βρέθηκαν χωρίς τους δικούς μας δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά σε ρήτρα διαφυγής. Τι έκαναν; Στην οικονομία έδωσαν 50 δισ. αν εμείς είχαμε να δαπανήσουμε θα στηρίζαμε την κοινωνία, θα το καταλάβαινε η κοινωνία. Που τα έδωσαν όμως; Σε εκείνους που είχαν ανάγκη ή τα μοίρασαν με πελατειακά κριτήρια. Ας το κρίνουν οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παραπλανήθηκαν. Τώρα δεκαετές ομόλογο τρέχει με 5,9%, αυτό σημαίνει ότι οι αγορές έχουν γίνει απαγορευτικές για την ελληνική οικονομία. Όταν τα επιτόκια έπεφταν μας έλεγαν ότι δεν οφειλόταν στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πολιτική Μητσοτάκη. Τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν δεν οφείλεται στην πολιτική Μητσοτάκη; Μας έλεγαν για την επενδυτική βαθμίδα: ποιος ήταν ο βασικός στόχος που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έθεσε το 2019; Ότι σε 18 μήνες θα βάλω την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Μετά είπε αρχές του 2021, μετά πέρασε το 2021 και το 2022 τώρα λέει ότι κάποια μέσα στο 2023. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα γιατί η πολιτική Μητσοτάκη είναι μία αποτυχημένη πολιτική”. Γενικεύοντας υποστήριξε ότι “η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Η Τρας κατέρρευσε μέσα σε ένα μήνα γιατί πήγε να εφαρμόσει ένα ακραίο σχέδιο. Στις σημερινές συνθήκες ούτε οι αγορές δεν το στήριξαν. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι πρόγραμμα Μάκρι και Τρας”.

Facebook Comments