“Ταύρος” παραμένει η HSBC για τις ελληνικές μετοχές, διατηρώντας τη σύσταση overweight, ενώ προτρέπει τους επενδυτές να κοιτάξουν το ισχυρό ελληνικό story, καθώς, όπως τονίζει, αν και η διεύρυνση των spreads της ευρωζώνης δυσχεραίνει τα πράγματα για τις μετοχές γενικότερα, ωστόσο, τα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η ανάπτυξη είναι ισχυρή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, κατά την άποψή της, ενώ οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο του story των ελληνικών μετοχών.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η HSBC, oι ελληνικές μετοχές υπήρξαν άλλο ένα, τουλάχιστον μερικό… “θύμα” του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του υψηλότερου πληθωρισμού διεθνώς. Ειδικότερα, η πιο επιθετική ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε ανανέωση των ανησυχιών για τα αυξημένα επίπεδα χρέους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό έχει οδηγήσει στην απότομη διεύρυνση των spreads των ομολόγων, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και αλλού, όπως στην Ελλάδα. Η διεύρυνση αυτή έχει επιβαρύνει την πορεία των ελληνικών μετοχών, επειδή έχει ενισχύσει το κόστος των μετοχών στην αγορά.

Ωστόσο, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας φαίνονται όλο και πιο ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να πραγματοποιεί ισχυρό ριμπάουντ. Το β’ τρίμηνο του 2022 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε 5% υψηλότερα από ό,τι πριν την πανδημία. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα αλλάξουν αυτό το story, οι τράπεζες ευνοούνται από τη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η κυβέρνηση έχει μια πολύ υγιή καθαρή ταμειακή θέση, όπως υπογραμμίζει.

Συνεπώς για τους επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, “οι ελληνικές μετοχές αξίζουν μια overweight σύσταση”, καταλήγει η βρετανική τράπεζα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments