Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο του ενεργειακού εφοδιασμού τους.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου διαπραγματεύεται στην Ολλανδία (TTF) σήμερα στα επίπεδα των 120 ευρώ η μεγαβατώρα, με την Goldman Sachs να αναμένει ότι η τιμή θα πέσει στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα το α’ τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα, αυτή η μείωση της τιμής θα ήταν μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου, όταν οι πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης από τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησαν τις τιμές σε ιστορικό ρεκόρ, πάνω από 340 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ουσιαστικά γεμάτες για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Επιπλέον οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν ηπιότερες του αναμενόμενου, ενώ έχει αυξηθεί η προσφορά σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Facebook Comments