Τον δρόμο άνοιξε ο Mark Zuckerberg. Ήταν μόλις 23 ετών όταν έγινε ο νεότερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο -και μάλιστα αυτοδημιούργητος- χάρη στην επιτυχία του Facebook. Μέχρι χθες, ο Sam Bankman-Fried βάδιζε στα χνάρια του.

Στα 29 του χρόνια, ο Αμερικανός δραστηριοποιήθηκε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και κέρδισε τους εξής τίτλους στις επίσημες λίστες του Forbes για το 2021: 

  • ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη (274η θέση)
  • ο νεότερος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στον κόσμο (32η θέση)
  • ο νεότερος πλουσιότερος επιχειρηματίας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως (2η θέση)

Κι όμως, ο Sam Bankman-Fried δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος fan του bitcoin και των cryptos. «Μπλέχτηκα με όλη αυτή την ιστορία χωρίς να έχω τότε ουσιαστικά ιδέα τι είναι τα κρυπτονομίσματα. Άκουγα να παίζουν παντού, να αποκτούν hype και απλά μου φάνηκε ότι μπορούσαν να γίνουν μία πολύ καλή επενδυτική κίνηση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Forbes.

Όμως μόλις χθές, όπως γράφει το CNN, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ξύπνησε τη Δευτέρα ακόμα δισεκατομμυριούχος, παρόλο που η αυτοκρατορία των κρυπτονομισμάτων του άρχιζε να καταρρέει. Μέχρι την Παρασκευή, η περιουσία του είχε εξαφανιστεί εντελώς…

Με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg, ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή της εβδομάδας. Όμως μετά την κατάρρευση της FTX, η αξία των περιουσιακών του στοιχείων μειώθηκε στο μηδέν, σε “μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές πλούτου στην ιστορία”, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Το σοκ ήταν ότι αυτός ο τύπος ήταν το πρόσωπο της βιομηχανίας κρυπτογράφησης και αποδείχθηκε ότι ο αυτοκράτορας ήταν γυμνός”, δήλωσε ο Thomas Hayes, διευθύνον μέλος της Great Hill Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Ίδρυση της FTX

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της Alameda, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ συνεργάστηκε με τον Gary Wang, έναν πρώην μηχανικό λογισμικού στην Google και έναν άλλο απόφοιτο του MIT, για να ξεκινήσει την FTX.

Η εταιρεία πρόσφερε συναλλαγές σε μάρκες κρυπτογράφησης και παράγωγα, ενώ καυχιόταν επίσης για ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης κινδύνου. Ο Μπάνκμαν-Φριντ, που συχνά αναφέρεται με τα αρχικά του SBF, έφερε την Binance ως τον πρώτο επενδυτή της FTX.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ είχε έδρα στο Χονγκ Κονγκ, όπου νωρίτερα είχε την έδρα της η εταιρεία του. Πέρυσι, μετακόμισε στις Μπαχάμες όταν η FTX αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στο έθνος του αρχιπελάγους.

Πριν η κατάρρευση της FTX εξαφανίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Το Forbes εκτιμά ότι η καθαρή του περιουσία ανέβηκε στα 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο, εν μέσω μια έκρηξης που ανέβασε τις τιμές των κρυπτονομισμάτων σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον Μπάνκμαν-Φριντ ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες, την Κυριακή, μετά την κίνηση της Binance -Νο.1 ανταλλακτηρίου παγκοσμίως και επενδυτή του FTX- να ρευστοποιήσει όλα τα assets που διατηρούσε στο αμερικανικό ανταλλακτήριο.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το BBC, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από το FTX έκαναν «φτερά» 6 δισ. δολάρια. Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα κεφαλαίων 8 δισ. δολαρίων, ενώ αναζητάει δάνειο της τάξης τουλάχιστον 9 δισ. δολαρίων.    

Facebook Comments