«Προ των πυλών» βρίσκεται η εταιρεία Neuralink, μία από τις εταιρείες του Έλον Μασκ, για να ξεκινήσει πειράματα με εμφύτευμα σε ανθρώπινο εγκέφαλο.
Στόχος είναι το εν λόγω τσιπ να ελέγχει πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές και τελικά να επιτρέψει σε άτομα με παράλυση να ανακτήσουν την κίνηση, αποκατάσταση της όρασης και για θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Ο Μασκ, κάνει λόγο για τη συγχώνευση του εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Έλον Μασκ δήλωσε την Τετάρτη 30/11 ότι το ασύρματο τσιπ εγκεφάλου της Neuralink αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε έξι μήνες, αφού η εταιρεία «έχασε» τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει. Παράλληλα αναπτύσσονται διασυνδέσεις εγκεφαλικών εμφυτευμάτων που, όπως υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος, θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ασθενείς με αναπηρία να κινούνται και να επικοινωνούν ξανά, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους στόχους περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της όρασης.
Με έδρα τον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και το Όστιν του Τέξας, η Neuralink διεξάγει τα τελευταία χρόνια δοκιμές σε ζώα, καθώς επιδιώκει την έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. «Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά προτού τοποθετήσουμε μια συσκευή σε άνθρωπο», δήλωσε ο Μασκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη συσκευή. Μιλώντας σε ένα εκλεκτές που προσκλήθηκαν στην παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία της Neuralink που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο Μασκ υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία η εταιρεία αναπτύσσει τη συσκευή της. «Η πρόοδος στην αρχή, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπους, ίσως μοιάζει βασανιστικά αργή, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τη φέρουμε σε παράλληλη κλιμάκωση», είπε και συμπλήρωσε: «Έτσι, θεωρητικά, η πρόοδος θα πρέπει να είναι εκθετική».
Οι δύο πρώτες εφαρμογές σε άνθρωπο που στοχεύει το εμφύτευμα της Neuralink είναι η αποκατάσταση της όρασης και η δυνατότητα κίνησης των μυών σε άτομα με κινητικά προβλήματα, δήλωσε ο Μασκ. «Ακόμα και αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, ποτέ, όπως το να γεννήθηκε τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε », είπε παράλληλα.
Η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, αλλά ο Μασκ την ανέβαλε λίγες ημέρες πριν, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Η τελευταία δημόσια παρουσίαση της Neuralink, περισσότερο από έναν χρόνο πριν, αφορούσε έναν πίθηκο με ένα τσιπ στον εγκέφαλο που έπαιζε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή σκεπτόμενος μόνος του. Η εταιρεία, ωστόσο, βρίσκεται πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Ο Μασκ δήλωσε σε μια παρουσίαση το 2019 ότι στοχεύει να λάβει τη σχετική έγκριση για το τσιπ μέχρι το τέλος του 2020. Στη συνέχεια δήλωσε σε ένα συνέδριο στα τέλη του 2021 ότι ήλπιζε να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στην προηγούμενη χρονιά.
Πάντως, η Synchron, ανταγωνίστρια της Neuralink, πραγματοποίησε ένα σημαντικό επίτευγμα τον περασμένο Ιούλιο, εμφυτεύοντας για πρώτη φορά τη δική της συσκευή σε ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε έγκριση από τις Αρχές της χώρας για δοκιμές σε ανθρώπους το 2021. Ήδη έχει ολοκληρώσει μελέτες σε τέσσερα άτομα στην Αυστραλία.
Πηγή: reader.gr
Facebook Comments