Η Citi σε νέα της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς ομολόγων γενικότερα αναμένει διεύρυνση των ευρωπαϊκών spreads το 2023 καθώς η ΕΚΤ ξεκινά το QT, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης επιβαρύνει τα ελλείμματα και η καθαρή προσφορά θα σημειώσει επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών σε χώρες όπως η Φιλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα αναμένεται να παίξει ρόλο στην αγορά των εγχώριων κρατικών τίτλων. Αν και για τους ισπανικούς τίτλους εκτιμά ότι οι εκλογές είναι θετικός παράγοντας και για του φινλαδικούς ουδέτερος, για την Ελλάδα τονίζει πως οι εκλογές είναι αρνητικός παράγοντας για τα ελληνικά ομόλογα.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια ισχνή πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές χάρη στο μπόνους των 50 εδρών. Καθώς ο εκλογικός νόμος ωστόσο έχει αλλάξει και δεν είναι διαθέσιμο το μπόνους, και παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, συνολικά οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θέτοντας σε κίνδυνο την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και ασκώντας έτσι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα, η Citi τονίζει ότι σε ότι αφορά την περιφέρεια της ευρωζώνης, είναι το περισσότερο bearish απέναντι στην Ελλάδα. Και ένας από τους λόγους είναι οι εκλογές οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των ιταλικών ομολόγων τα οποία δεν ενέχουν πολιτικό ρίσκο πλέον, όπως τουλάχιστον δείχνει η πορεία της νέας κυβέρνησης.
Εκτός από τις εκλογές ωστόσο, η Citi βλέπει και τρεις άλλους λόγους για την αρνητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, τους εξής:
– Ο κίνδυνος αύξησης του premium ρευστότητας καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο επιλεκτικοί εν μέσω του τέλους του φθηνού χρήματος παγκοσμίως.
-Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί μία από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης το 2023 έναντι του 2022 με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, και
-Οι εκδότες με υψηλό χρέος/ΑΕΠ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσανάλογα μεγαλύτερη διεύρυνση.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Citi, αυτοί οι καθοδικοί κίνδυνοι ενδέχεται να αντισταθμιστούν εν μέρει από τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ εντός ευρωζώνης που θα σημειώσει η Ελλάδα καθώς και από το γεγονός ότι η χώρα θα σημειώσει την μικρότερη αύξηση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης στις καθαρές ανάγκες ρευστότητας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε νέο report για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, υπογραμμίζει τον κίνδυνο λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει πως το σταθερό outlook που δίνει στην αξιολόγηση της Ελλάδας εξισορροπεί τις βελτιώσεις στα πιστωτικά θεμελιώδη τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι των επίμονων προκλήσεων εν μέσω ενός ολοένα και πιο δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, γεγονός που τις ελευθερώνει να δανείζουν. Η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το σοκ της πανδημίας και οι προοπτικές είναι καλές για αύξηση των επενδύσεων υπό το φως των μεγάλων κεφαλαίων της ΕΕ και των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο οίκος, υπάρχει υψηλός κίνδυνος βαθύτερης ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, επίμονου πληθωρισμού, πιο παρατεταμένης διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού, αυστηρότερων συνθηκών ρευστότητας και απόσυρσης της στήριξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. “Η επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι αγορές εργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές, θα επιβάρυνε την οικονομία και θα επηρεάσει την εκτίμησή μας για τη θεσμική δύναμη και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας”, όπως τονίζει, ενώ τοποθετεί πλέον στους παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας “μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας που οδηγεί σε αντιστροφή της πορείας πολιτικής που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις”.
Ο οίκος διατηρεί τη βαθμολογία κινδύνου πολιτικών γεγονότων της Ελλάδας στο “baa” η οποία, όπως εξηγεί, αντικατοπτρίζει μια πιο σταθερή εσωτερική πολιτική κατάσταση μετά τις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Για πρώτη φορά από το 2009, ένα μόνο κόμμα – η Νέα Δημοκρατία – έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Η βαθμολογία ωστόσο αντικατοπτρίζει και την ανάγκη των επόμενων κυβερνήσεων να ακολουθήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να εφαρμόσουν περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, σε ένα περιβάλλον ακόμη αδύναμης, αλλά βελτιωμένης θεσμικής ικανότητας.
“Ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές – που πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους γύρω στον Απρίλιο/Μάιο του 2023 – θα είναι δύσκολος, αν κρίνουμε από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής”, επισημαίνει ο οίκος.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments