Πέρασε και η φάση των «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ανυπομονούμε πλέον για αυτή των «οκτώ». Η περίοδος χάριτος δηλαδή ανήκει στο παρελθόν. Τα θεωρητικά πιο βατά παιχνίδια, όπως είναι αυτά των ομίλων και τώρα θα αποδειχθεί ποιες είναι οι χώρες που μπορούν να φτάσουν ακόμη ένα βήμα πιο μακριά. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί μέχρι στιγμής, είναι ότι όσες συνεχίζουν στη διοργάνωση, το αξίζουν περισσότερο από αυτές που αποκλείστηκαν. Καμία από όσες γύρισαν σπίτι, δεν μπορεί να λέει ότι αυτό έγινε άδικα.

Ξεκινώντας από την μοναδική έκπληξη των νοκ – άουτ, η Ισπανία, όση κατοχή και αν είχε, όσες ευκαιρίες περισσότερες και να δημιούργησε έναντι του Μαρόκου, δεν είχε ούτε κατά το ήμισυ την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξαν οι Αφρικανοί. Αντιθέτως, σε συνδυασμό με μία δόση απειρίας, έβγαλε την υπεροψία, με την οποία εμφανίστηκε στα παιχνίδια των ομίλων. Και αυτή της έχει δημιουργηθεί από τους τρεις διαδοχικούς τίτλους (Ευρωπαϊκό 2008 και 2012, Παγκόσμιο 2010).

Το Μαρόκο πάει ως αουτσάϊντερ στην αναμέτρηση με την Πορτογαλία, που απέδειξε (και μας δικαίωσε) ότι θεωρείται μία από τις ισχυρές διεκδικήτριες του φετινού τροπαίου. Χωρίς την παραμικρή εμπειρία από τέτοιου είδους αγώνες (με εξαίρεση του Euro 2016 που έφτασε στον τελικό μόνο με ισοπαλίες), η αρμάδα του Φερνάντο Σάντος «κατασπάραξε» την Ελβετία. Ταχύτητα, εκτέλεση, πλάνο και αξιοποίηση των ικανοτήτων του εκάστοτε ποδοσφαιριστή στο έπακρον, έφεραν την πρόκριση και ταυτόχρονα έστειλαν το μήνυμα στις υπόλοιπες ομάδες.

Στο άλλο ζευγάρι με ακλόνητο φαβορί, η μεν Βραζιλία δείχνει πιο διαβασμένη και προετοιμασμένη σε σχέση με τις πιο πρόσφατες εμφανίσεις της σε Μουντιάλ (2006 και έπειτα). Έχει το σύνολο που ποιοτικά υπερτερεί όλων των υπόλοιπων, ο Τίτε έχει προσθέσει την αύρα του «πρωταθλητή» και οι παίκτες παίζουν ο ένας για τον άλλον. Στοιχεία που «φωτογραφίζουν» τουλάχιστον την παρουσία σε ημιτελικό. Η δε Κροατία δυσκολεύτηκε με τους Ιάπωνες, βρέθηκε κοντά στον αποκλεισμό, ωστόσο μίλησε η εμπειρία την κρίσιμη στιγμή. Εκεί ποντάρει ο Ντάλιτς και στη διασταύρωση με τη «Σελεσάο» που μπορεί να μην είναι αρκετή.

Γαλλία και Αγγλία αποτελούν το πιο ισοδύναμο ζευγάρι των «8». Οι «τρικολόρ» έχουν ένα μικρό προβάδισμα λόγω τίτλου και γνώσης του πώς να κερδίζουν σε νοκ – άουτ, ωστόσο οι Άγγλοι έχουν έρθει για πρώτη φορά προσγειωμένοι. Η πρόκριση θα κριθεί αποκλειστικά στις λεπτομέρειες.

Τέλος, ο Μέσι έχει αναλάβει το έργο της επιτυχίας με την Αργεντινή και όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουν γι’ αυτόν. Έδειξαν «μέταλλο» όταν «έκαιγε» η μπάλα, περιμένουμε βέβαια να δούμε πως θα ανταποκριθούν, απέναντι σε ένα πολύ ποιοτικό αντίπαλο όπως οι Ολλανδοί. Εδώ θα φανεί, αν η «Αλμπισελέστε» είναι έτοιμη για το «όνειρο» ή αν απλά δημιούργησε προσδοκίες που δεν μπορούσαν εκπληρωθούν.

Facebook Comments