Αγοραστής των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να δηλώνει η HSBC η οποία προχωρά σε αλλαγές των τιμών-στόχων που δίνει για τις μετοχές τους.

Όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστούν, βλέπει ένα ισχυρό άλμα στα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα τρίμηνα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, αλλά τα κέρδη θα μπορούσαν να “χτυπηθούν” στο β’ εξάμηνο του 2023, καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων κορυφώνεται, οι προτιμήσεις των καταθετών αλλάζουν και το κόστος κινδύνου αυξάνεται.

Έτσι, αυξάνει στα 1,40 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 1,35 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 43%, στα 5,20 ευρώ για την Εθνική από 4,45 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 41%, στα 3,30 ευρώ από 1,28 ευρώ πριν για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 158%, ενώ για την Eurobank μειώνει την τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ, από 1,75 ευρώ πριν, βλέποντας ωστόσο περιθώριο ανόδου 58%.

Οι πρόσφατες κρατικές παρεμβάσεις σχετικά με την τιμολόγηση των καταθέσεων και τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων ενισχύουν αυτήν την άποψη, όπως τονίζει η HSBC. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των NII εξακολουθεί να δικαιολογεί μια εποικοδομητική στάση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, δεδομένου του πόσο υψηλή συσχέτιση είχαν οι τιμές των μετοχών τους με την κερδοφορία το τελευταίο διάστημα και σε πόσο μεγάλο discount διαπραγματεύονται παρά τις ισχυρές επιδόσεις τους από τις αρχές του έτους (στο 5,2x το εκτιμώμενο P/E για το 2023 με discount 45% και 25% σε σχέση με τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη.

H HSBC παράλληλα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών κατά 9% το 2022, 2% το 2023 και -2% το 2024, καθώς ο θετικός αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων μειώνεται από: 1) το υψηλότερο κόστος κινδύνου 2) την αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών καταθέσεων στο μείγμα καταθέσεων, και 3) την ταχύτερη αύξηση του κόστους.

Ο λόγος που διατηρεί την αξιολόγηση buy και στις τέσσερις τράπεζες, όπως σημειώνει, είναι ότι οι αποτιμήσεις φαίνονται σχετικά ελκυστικές έναντι των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών σε όρους P/TBV και των ευρωπαϊκών σε όρους στο P/E.

Βλέπει τον καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής στην Πειραιώς, ενώ προτιμά και την Eurobank για τον ισχυρό ισολογισμό της, τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων το επόμενο έτος και του ότι θεωρεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει σχετική αξία έναντι της Εθνικής.

 Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments