Η ΕΚΤ έστειλε ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τις επιθετικές της προθέσεις καθώς, όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, το παιχνίδι με τις αυξήσεις επιτοκίων θα έχει διάρκεια, σημειώνει η Citigroup.

Η αγορά είχε εφησυχαστεί αγνοώντας τις επιθετικές προειδοποιήσεις που είχαν σταλεί τις προηγούμενες ημέρες. Το “διορθωτικό” sell-off που ξεκίνησε χθες φαίνεται ανεπαρκές και έχει πολλά περιθώρια να συνεχιστεί, όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.

Το μόνο ήπιο (dovish) στοιχείο κατά τη χθεσινή άκρως επιθετική (hawkish) συνεδρίαση ήταν η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.), όπως αναμενόταν, έναντι ενός νέου σοκ αύξησης κατά 75 μ.β. την οποία και ήθελε πάνω από το 1/3 του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΚΤ. Τα προειδοποιητικά σημάδια υπήρχαν, ιδίως από τα “γεράκια” της ΕΚΤ που είχαν δηλώσει ξεκάθαρά πως το πρόσφατο ράλι στα μακροπρόθεσμα ομόλογα της ευρωζώνης λειτουργούσε ενάντια στους στόχους πολιτικής. Η ΕΚΤ πήρε το μάθημα από την υπερβολικά ήπια ερμηνεία της αγοράς στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τις επιθετικές της προθέσεις.

Κατά την άποψη της Citi, το sell-off, το οποίο ουσιαστικά διορθώνει το λάθος που έκανε η αγορά στην τιμολόγηση μίας ήπιας στάσης της ΕΚΤ, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η ΕΚΤ θα θέλει να αντιστρέψει πλήρως το ράλι σε όλη την καμπύλη και να επιστρέψει στην κορύφωση των αποδόσεων του Οκτωβρίου. Το χάσμα έως αυτά τα επίπεδα έχει μειωθεί αλλά παραμένει μεγάλο και η αντίδραση της αγοράς μέχρι στιγμής φαίνεται ανεπαρκής σε σχέση με τα μηνύματα της ΕΚΤ. Πράγματι, η τιμολόγηση των τελικών επιτοκίων εξακολουθεί να είναι μόλις πάνω από το 3%, ενώ η Citi αύξησε την πρόβλεψή της στο 3,5% μέχρι το καλοκαίρι, ως απάντηση στις χθεσινές ανακοινώσεις τη ΕΚΤ, με τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων να έρχονται προς τα τέλη του 2024 το αργότερο.

Η Citi επισημαίνει πως κάθε φράση της ανακοίνωσης και κάθε δήλωση της Λαγκάρντ, ήταν άκρως επιθετικές. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, δεν υπάρχει τίποτα… ήπιο σχετικά με την πορεία τους. Όπως είπε η ΕΚΤ: 1) θα αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω, 2) σε σταδιακό ρυθμό, 3) σε περιοριστικά επίπεδα και 4) θα παραμείνουν εκεί. Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αυξήσεις της τάξης των 50 μ.β. για μια “χρονική περίοδο”, καθιστώντας έτσι, κατά τη Citi, μία νέα αύξηση τον Φεβρουάριο σχεδόν βέβαιη, ακολουθούμενη από άλλη μία πιθανώς τον Μάρτιο και ίσως τον Μάιο (που θα φέρει το επιτόκιο στο 3,5%).

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments