Για περαιτέρω εμπλοκή Αβραμόπουλου στην πολύκροτη υπόθεση του Qatargate γράφουν η ιταλική La Stampa και η ισπανική El Mundo.

Οι δύο εφημερίδες ισχυρίζονται πως η σχέση του Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ του Παντζέρι υπήρξε πιο στενή και ότι φέρεται να λάμβανε χρήματα. Μάλιστα ο διευθυντής της La Stampa με δηλώσεις του στην ιταλική τηλεόραση υποστήριξε ότι ξεκινάει έρευνα εναντίον του Αβραμόπουλου για τη ροή των χρημάτων.

Το ρεπορτάζ της La Stampa με τίτλο «Qatargate, σκιές πάνω από τον Αβραμόπουλο» ισχυρίζεται πως ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, «ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος του συνδέσμου Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντζέρι».

Πάντα με βάση τα γραφόμενά της ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και για αυτό «πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους» ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται η «La Stampa» που ωστόσο δεν αναφέρει το ποσό.

Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται και δεύτερο έγγραφο ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για «”επίσημο” τέλος, άρα απολύτως θεμιτό, τόσο που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 εγκρίθηκε από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως προκύπτει από δεύτερο έγγραφο. Όμως, υπό το πρίσμα των όσων έχουν συμβεί, ο μισθός του εγείρει τουλάχιστον δύο ζητήματα με επιπτώσεις τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Το πρώτο: Ο Αβραμόπουλος μπορεί να έλαβε «βρώμικα» κεφάλαια, αν ισχύει ότι το Fight Impunity λειτούργησε ως «κέντρο ξεπλύματος» για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ. Το δεύτερο: σήμερα ο Αβραμόπουλος είναι ένας από τους δύο φαβορί υποψηφίους για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες του Κόλπου (ο άλλος είναι ο Λουίτζι ντι Μάιο). Και η απλή υποψία ότι μπορεί να έλαβε, έστω και εν αγνοία του, «βρώμικα κεφάλαια» από το Κατάρ αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο εμπόδιο στην κούρσα του προς τον νέο ρόλο που καθιέρωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ».

Η La Stampa συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η αναφορά στον μισθό του Αβραμόπουλου περιέχεται σε γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2020».

 Άλλα στοιχεία που φέρονται να προκύπτουν επίσης από το έγγραφο είναι πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση που έλαβε η ΜΚΟ Fight Impunity, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι “Association Against Impunity and for Transnational Justice – AITJ”. Το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η ΜΚΟ δεν έχει λάβει ποτέ κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ότι -σύμφωνα με πληροφορίες που φέρεται να έδωσε ο Αβραμόπουλος- χρηματοδοτείται «κυρίως από δωρεές».




Facebook Comments