Η οινοποιία Κούκος ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν τα δύο αδέλφια, Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Κούκος, αποφάσισαν να αναλάβουν το οικογενειακό κτήμα.

Δημιούργησαν μία boutique, οικογενειακή επιχείρηση, στα σύνορα του οικοσυστήματος της Στροφιλιάς όπου καλλιεργούν τοπικές και διεθνείς ποικιλίες.

Η φιλοσοφία τους βασίζεται στη βιολογική γεωργία, και στις ελάχιστες παρεμβάσεις κατά τη ζύμωση, που παρέχουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο κρασί.

Ο αμπελώνας, από τη στιγμή της ίδρυσής του, καλλιεργείται βιολογικά και είναι πιστοποιημένος από τον Οργανισμό Πιστοποίησης ΔΗΩ.

Με σεβασμό στο περιβάλλον και την ισορροπία του οικοσυστήματος, ο χαλκός χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών, ενώ αντί για “ζιζανιοκτόνα” το όργωμα και … οι χήνες του αμπελώνα!!! Κάθε μέρα, οι χήνες και οι κότες του κτήματος κάνουν μια βόλτα στο κτήμα.

Αυτή η βόλτα είναι εξαιρετικά ευεργετική για το έδαφος του αμπελώνα. Δεν υπάρχει καλύτερο “ζιζανιοκτόνο” από τις χήνες.

Ο αμπελώνας είναι πάντα καλλωπισμένος, παρεμβαίνοντας σπάνια σε αυτό το έργο, και φυσικά αυτή η συμβίωση λιπαίνει το έδαφος σε κάποιο βαθμό. Η υπόλοιπη λίπανση γίνεται χρησιμοποιώντας κοπριά μόνο από ζώα βιολογικής εκτροφής, ανάλογα με την έλλειψη ορυκτών που αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναλύσεις του εδάφους και των αμπελώνων.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας είναι φυτεμένος με ελληνικές και διεθνείς επιλεγμένες ποικιλίες με όρους αρχικά εντοποιότητας και μετέπειτα προσαρμογής στο terroir της περιοχής.

Οι ποικιλίες του κτήματος είναι οι γηγενείς Σιδερίτης και Φιλέρι, γνωστές για τα άριστα αποτελέσματά τους σε αμμώδεις αμπελώνες, το Ασύρτικο, ο Ροδίτης και οι διεθνείς Merlot και Cabernet Sauvignon που είναι άριστα προσαρμοσμένες στο terroir της Αχαΐας.

Facebook Comments