Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες για το πολύκροτο σκάνδαλο του Qatargate. Το Politico μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις επαφές αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τον πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες που υπάρχουν για το λόμπινγκ.

Ο Έλληνας πολιτικός ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος από το Κατάρ. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνει το δημοσίευμα, παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Σε ένα mail που είδε το Politico και το οποίο προφανώς εστάλη νωρίτερα σήμερα σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρωτούσε αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή του υπουργικού συμβουλίου είχαν έρθει σε επαφή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity πέρυσι. Στους παραλήπτες μάλιστα δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.

“Υπήρχει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fight Impunity;” έγραφε το επίμαχο mail, στο οποίο υπήρχε ερώτηση και για το αν αξιωματούχος της ΕΕ είχε οποιαδήποτε επαφή και με άλλους εκπροσώπους της ΜΚΟ “υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα” κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, “και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης”.

Αβραμόπουλος: Δεν διαθέτω προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία
Οι “ανεπίτρεπτες” συναντήσεις Αβραμόπουλου με Επιτρόπους

Το ασυμβίβαστο μεταξύ των συναντήσεων που έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με Επιτρόπους και αντιπροέδρους της Κομισιόν, ενώ ήταν αμοιβόμενο μέλος της ΜΚΟ Fight Impunity που συνδέεται με το σκάνδαλο Qatargate, αναδεικνύει ευρωπαϊκό ΜΜΕ θέτοντας στο στόχαστρο τον Ελληνα πολιτικό.

Στο δημοσίευμα του ιστότοπου EuObserver, παρουσιάζονται οι συναντήσεις που είχε ο πρώην Επίτροπος, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι αποκαλύψεις γίνονται σε μια περίοδο που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος “διεκδικεί να γίνει ο επόμενος ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου”.

Ειδικότερα για τις συναντήσεις με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν και την Επίτροπο Βιέρα Γιούροβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία οι συναντήσεις χαρακτηρίζονται πάντως “ιδιωτικής φύσης”. Με την κυρία Γιούροβα είχαν δειπνήσει τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι υπόλοιπες επίμαχες συναντήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου έγιναν τον Νοέμβριο του 2021, όταν ακόμα ήταν σε ισχύ η διετής περίοδος “απαγόρευσης” να έχει επαφές με Επιτρόπους που χειρίζονται θέματα που είχε χειριστεί και αυτός και τυπικά έληξε το 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν επιτρέπονταν οι επαφές και το λόμπινγκ των πρώην επιτρόπων όταν εκπροσωπούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, επί ζητημάτων που ανήκαν στους τομείς ευθύνης τους όταν ήταν μέλη της Επιτροπής.

Τέτοιες συναντήσεις που αφορούν πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να λάβουν χώρα μόνο αν ο λομπίστας που συμμετέχει, είναι καταγεγραμμένος στο ευρωπαϊκό μητρώο διαφάνειας EU transparency register, που είναι μια online βάση δεδομένων.

Η ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε το 2019 από τον φερόμενο ως εγκέφαλο του Qatargate Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, δεν είχε καταγραφεί ποτέ σε αυτό το μητρώο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του EuObserver, ότι δεν υπήρχε “γενική απαγόρευση για συναντήσεις του Αβραμόπουλου με Επιτρόπους ή με μέλη των γραφείων τους”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας το διάστημα 2014 – 2019.

Σημειώνεται επίσης, ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity ήταν η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, η Ιταλίδα Γερουσιαστής Έμμα Μπονίνοι και η Σουηδέζα πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα στις δηλώσεις που έχει κάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με τον ρόλο του στην ΜΚΟ καθώς και την έγκριση που έλαβε από την πρόεδρο της Κομισιόν: “Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία μου έδωσε γραπτώς η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν”.

Συμπληρώνεται δε, ότι η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η ΜΚΟ Fight Impunity έχει συνολικά καταβάλει στον Δημήτρη Αβραμόπουλο 60.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, διάστημα κατά το οποίο συναντήθηκε με εννέα Επιτρόπους.

Αβραμόπουλος για Novartis: Να ανακληθεί άμεσα η προστασία μαρτύρων

Πρόκειται για συναντήσεις με τους αντιπροέδρους Μαργαρίτη Σχοινά, Μάρος Σέφκοβιτς, Βιέρα Γιούροβα, τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ καθώς και τους Επιτρόπους Στέλλα Κυριακίδου, Μαρίγια Γκαμπριέλ, Ίλβα Γιόχανσον και Γιοχάνες Χαν.

Αναφορικά με την εμπλοκή της ΜΚΟ Fight Impunity, το ευρωπαϊκό δημοσίευμα αναφέρει ότι “ο Αβραμόπουλος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια διαστρέβλωσης της εικόνας σχετικά με τη συμμετοχή του στη Fight Impunity προκειμένου να αποδυναμώσουν τις πιθανότητές του να πάρει τη θέση του ειδικού εκπροσώπου”. Σημειώνεται επίσης, ότι άλλοι διεκδικητές της θέσης είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιαν Κούμπις, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο και ο πρώην Κύπριος επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

Πηγή: TheToc.gr

Facebook Comments