Χωρίς την εκλογή προέδρου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

Έπειτα από τρεις ψηφοφορίες ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 218 απαιτούμενες ψήφους και έτσι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Μακάρθι

Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν την πλειοψηφία στο Σώμα με 222 νομοθέτες μετά την εκλογική τους νίκη στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, 19 βουλευτές, πιστοί στο «Τραμπικό Δόγμα» γύρισαν την πλάτη στον Μακάρθι καθώς τον θεωρούν ανίκανο να ηγηθεί. Μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα υποστήριξε την συμβολική υποψηφιότητα του 58χρονου Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, ο οποίος όμως στο «όνομα της ενότητας του κόμματος» υποστήριξε τον Κέβιν Μακάρθι.

Ο Τζόρνταν δήλωσε ότι θα διεκδικήσει στα σοβαρά την θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μόνο αν ο Μακάρθι εγκαταλείψει την κούρσα.

Μέχρι στιγμής πάντως ο καλιφορνέζος πολιτικός δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Επίσης, ο Μακάρθι δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, γι’ αυτό και καλεί τους «αντάρτες» να αποσύρουν την επιθετική τους στάση απέναντί του.

Ο Κέβιν Μακάρθι έλαβε 203 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και 202 στις άλλες δύο, ο Τζιμ Τζόρνταν 19 (στην δεύτερη ψηφοφορία και 20 στην τρίτη), ο Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα 10 και άλλοι τρεις υποψήφιοι Ρεπουμπλικάνοι, από μια ψήφο.

Για πρώτη φορά από το 1923, δηλαδή ακριβώς μετά από έναν αιώνα, η αμερικανική Βουλή δεν εξέλεξε πρόεδρο από την πρώτη ημέρα των εργασιών της.

Facebook Comments