Η Ευρώπη αναμένεται να βιώσει τον θερμότερο Ιανουάριο των τελευταίων ετών και αυτό οδηγεί την τιμή για το φυσικό αέριο σε επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας βαθιά ανάσα στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς του καυσίμου υποχώρησαν έως και 11%, καθώς ο ήπιος καιρός, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν ανά την Ευρώπη για μείωση της κατανάλωσης έχουν περιορίσει τη ζήτηση για θέρμανση. Συνέπεια όλων αυτών είναι η τιμή του φυσικού αερίου να κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2021.

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κυμανθούν από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές στη Γαλλία και τη Γερμανία έως τις 17 Ιανουαρίου, οδηγώντας τη ζήτηση θέρμανσης στην Ευρώπη κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με τη Maxar and the Weather Company. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί το 2022, είναι πιθανό να δει τις ήπιες συνθήκες να διατηρούνται αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Met Office.

Εάν η Ε.Ε. αποφύγει το «βαρύ κρυολόγημα», θα είναι σε θέση να γεμίσει και πάλι τις αποθήκες αερίου μετά το χειμώνα. Ωστόσο υπάρχουν και παγίδες. Ορισμένοι ανησυχούν πως η πτώση των τιμών θα οδηγήσει τελικά σε απότομη αύξηση της ζήτησης και σε νέο κύμα ανατιμήσεων.

«Εφόσον οι προβλέψεις δεν δείχνουν χειμερινό καιρό, είναι πιθανές περαιτέρω απώλειες», επισημαίνουν σε σημείωμά τους και αναλυτές της Energi Danmark A/S.

Facebook Comments