Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο για ύφεση το 2023 εμφανίστηκε ο Xρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερη σε σχέση με την υπόλοπη Ευρώπη, σημειώνοντας πάντως πως οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης θα συνεχίσουν να υφίστανται και στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση όπως θα συμβεί στη μισή Ευρώπη, ενώ έκανε λόγο για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και για αύξηση των επενδύσεων τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, ενώ επανέλαβε πως βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής το 2023 είναι η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα την οδηγήσει και στην επενδυτική βαθμίδα.

Πάντως δεν απέκλεισε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί στην κοινωνία, ενώ υπογράμμισε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το market pass δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Συνέχισε λέγοντας πως απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ, κατέστησε σαφές πως θα πρέπει η αύξηση να είναι τόση ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα αυτών που θα έχουν την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και να αντέχει η επιχειρηματικότητα.

Αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες δήλωσε πως έχουν δεσμευτεί δημόσια να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ενώ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και στο κομμάτι των προμηθειών.

Τέλος για το ζήτημα των πλειστηριασμών είπε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι εκεί που ήλπιζε να είναι.

Facebook Comments