Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε.

Αφού οχυρώθηκε το κέντρο για τρεις μέρες. Ακόμα και απομακρυσμένες συνοικίες τύπου Πατήσια γέμισαν μπλε στολές. Στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη οι νοσταλγοί μαζεύτηκαν από νωρίς. Με σημαίες, με στολές, με συνθήματα, με θερμή υποδοχή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών. Και κάποιοι  παραξενεύτηκαν που κρυβόταν αυτό το φιλοβασιλικό ρεύμα.

Εκλογές 2012.

 Το κόμμα Χρυσή Αυγή, μετά από μια μακρά περίοδο, εισέρχεται στη Βουλή των Ελλήνων με ποσοστό σχεδόν 7% αφήνοντας πίσω το ΚΚΕ. Οι τότε νοσταλγοί του φασισμού αναδύθηκαν στην επιφάνεια. Οι κρυμμένοι, οι αντιρρησίες, οι ρατσιστές, οι διαμαρτυρόμενοι. Το ξυρισμένο κεφάλι έγινε σήμα κατατεθέν και το μαύρο χρώμα παντιέρα. Και τότε κάποιοι αναρωτήθηκαν που βρέθηκε αυτό το πλήθος. Γιαγιάδες κλασσικές μαζί με μυώδεις νεαρούς.

Σεπτέμβριος 2001

Ξεκινάει τη προβολή του σε μεγάλο ελληνικό κανάλι το ριάλιτι σόου « Big Brother» Μια νέα γενιά ριάλιτι εγκαινιάζεται. Οι τηλεθεατές αλλάζουν τον χρόνο σε ποσοστό 80% κολλημένοι στην TV. Έκτοτε αμέτρητα ριάλιτι κάνουν θραύση, χιλιάδες αιτήσεις ενδιαφερομένων για μια γρήγορη ανέλιξη, για μια αναγνώριση, μια δόξα, μια υπέρογκη αμοιβή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα όρια του προσωπικού εξευτελισμού είναι απύθμενα. Κι εδώ κάποιες φωνές ψάχνουν, αναλύουν τι οδηγεί κάποιον στον εγκλεισμό.

Τα παραδείγματα πολλά. Αυτό που χρήζει έρευνας είναι τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά. Είναι όλοι αυτοί κρυφοί οπαδοί της εκάστοτε συνθήκης; Μήπως η Δημοκρατία είναι σε συνεχιζόμενη κρίση; Μήπως είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής; Μήπως ξεπερνά τα στενά ελληνικά σύνορα κι εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο;

 

Facebook Comments