Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Ένας 35χρονος ανασύρθηκε ζωντανός έπειτα από 149 ώρες
Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.
Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.
«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.
Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».
Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.
«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ο σεισμός αυτός είναι η έβδομη πιο φονική καταστροφή που έχει καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής οι επίσημοι απολογισμοί κάνουν λόγο για 24.617 νεκρούς στην Τουρκία και περισσότερους από 3.500 νεκρούς στη Συρία, όπου όμως τα στοιχεία δεν έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».
Η Άγκυρα εντείνει την έρευνα για τα κτίρια που κατέρρευσαν – Διατάχθηκε η σύλληψη 113 προσώπων
Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν σήμερα να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εις βάρος κάθε προσώπου που θεωρείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και έχει ήδη διατάξει τη σύλληψη 113 προσώπων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 131 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.
“Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων”, είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα.
“Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς”, είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέστησε γραφεία διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με τον σεισμό στις σεισμόπληκτες ζώνες των επαρχιών που θα διερευνούν τις συνθήκες θανάτων και τραυματισμών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είπε ότι 24.921 κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό με βάση τους ελέγχους σε πάνω από 170.000 κτίρια.
Οι εισαγγελικές αρχές στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στην Σανλιούρφα και 4 στην Οσμανίγιε σε σχέση με τα κατεστραμμένα κτίρια που θεωρείται ότι είχαν προβλήματα όπως ότι τους είχαν αφαιρεθεί υποστυλώματα.
Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Μαυροβούνιο. Η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και χθες τέθηκε επισήμως υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο.
Το πολυτελές 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και διέθετε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα σε αυτό το κτίριο. Ο συλληφθείς είπε στους εισαγγελείς ότι δεν γνώριζε πως το κτίριο κατέρρευσε και το ταξίδι που θα έκανε στο Μαυροβούνιο ήταν για άσχετους λόγους, μετέδωσε το Anadolu.
“Κάναμε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Είχαμε εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες”, δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu.
Στρατιώτης βοήθησε 75χρονη γυναίκα να εντοπίσει τον γιό της
Ένας τούρκος στρατιώτης μπήκε χθες στον κάδο ενός εκσκαφέα για να σκαρφαλώσει και να αναζητήσει μέσα σε ένα κατεστραμμένο από το σεισμό σπίτι στην Αντιόχεια ένα κινητό τηλέφωνο που ανήκε σε μια 75χρονη γυναίκα, η οποία φοβόταν ότι ο γιος της ήταν νεκρός έπειτα από πέντε ημέρες που δεν είχε επαφή μαζί του.
Η γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι ονομάζεται Μάμα Μπούσρα, είχε ζητήσει από τους διασώστες να βρουν το τηλέφωνό της και περίμενε να καλέσει τον γιο της σε ένα γειτονικό πάρκο όπου έχουν στηθεί σκηνές για τους σεισμόπληκτους.
Ανταποκρινόμενος στην έκκλησή της ο Μουρατάν Αντίλ, ένας στρατιώτης ειδικών επιχειρήσεων ο οποίος μετέβη στην σεισμόπληκτη αυτή πόλη της νότιας Τουρκίας από την Άγκυρα για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, ανέβηκε με την βοήθεια του εκσκαφέα στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου στα χαλάσματα του σπιτιού της.
Όταν έφτασε ο Αντίλ στο μπαλκόνι ένας άλλος διασώστης που βρισκόταν μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι της γυναίκας του έδωσε μια κόκκινη τσάντα με τα υπάρχοντά της και μέσα σε αυτή υπήρχε και το κινητό της τηλέφωνο.
Ο εκσκαφέας κατέβασε τον Αντίλ, ο οποίος κατευθύνθηκε προς το πάρκο που τον περίμενε η γυναίκα γεμάτη αγωνία.
Η μπαταρία του κινητού είχε εξαντληθεί και έτσι δεν μπόρεσε να καλέσει τον γιο της, αλλά κάποιος άλλος άκουσε το όνομα του γιου της και είπε ότι τον γνώριζε και ήταν καλά.
Αυτός τον κάλεσε από το δικό του τηλέφωνο και ο γιος της απάντησε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Μάμα Μπούσρα άκουσε τη φωνή του παιδιού της έπειτα από τον σεισμό.
“Είναι σαν να μου χάρισες όλο τον κόσμο”, είπε η γυναίκα ξεσπώντας σε κλάματα.
Συρία: Η βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους καθυστερεί επειδή δεν έχει δοθεί έγκριση από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ
Η βοήθεια στους σεισμόπληκτους από τα τμήματα της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων προς τα ελεγχόμενα εδάφη από τις ομάδες των ανταρτών έχει καθυστερήσει λόγω ζητημάτων έγκρισης από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, όπως είπε σήμερα στο Ρόιτερς εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
Η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την προθυμία της να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια ζώνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης και η οποία καταστράφηκε από τον σεισμό της Δευτέρας.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι “υπάρχουν θέματα με την έγκριση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ”, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι ο ΟΗΕ “εξακολουθεί να εργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να έχει πρόσβαση στην περιοχή”.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το γραφείο Τύπου της οργάνωσης στο αίτημα να σχολιάσει.
Πηγή της οργάνωσης στην Ιντλίμπ είπε στο Ρόιτερς ότι η οργάνωση δεν επιτρέπει την μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού από τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση τμήματα της Συρίας και ότι η βοήθεια θα πρέπει να εισέρχεται από την Τουρκία προς τον βορρά.
“Η Τουρκία έχει ανοίξει όλους τους δρόμους και δεν θα επιτρέψουμε στο καθεστώς να επωφεληθεί από την κατάσταση για να δείξει ότι βοηθάει”, είπε η πηγή.
Οι εχθροπραξίες στη Συρία όπου ο εμφύλιος πόλεμος συμπληρώνει σχεδόν 12 χρόνια αποτελούν πρόκληση για τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους.
Ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια απο την βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο, το οποίο μετέφερε καύσιμα και άλλη βοήθεια, κλήθηκε την Πέμπτη να επιστρέψει από τα βορειοδυτικά όπου κυριαρχούν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες.
Facebook Comments