H Goldman Sachs εκτιμά πως παρά το άνοιγμα της οικονομία Κίνας νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, τις πιο “φωτεινές” μελλοντικές μακροοικονομικές προοπτικές και την ισχυρή απόδοση των risk assets, οι συνολικές αποδόσεις των δεικτών των βασικών εμπορευμάτων ήταν απογοητευτικές μέχρι στιγμής φέτος. 

Στην περίπτωση του πετρελαίου, η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου ώθησε την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε πλεόνασμα και οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Κατά την άποψη της Goldman, η διαφορετική πορεία που έχουν σημειώσει τα risk assets, όπως οι μετοχές, έναντι των physical assets, δηλαδή των εμπορευμάτων, είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη. Η αναμενόμενη βελτίωση στην ανάπτυξη της Κίνας δεν ήταν “οργανική” επιτάχυνση, αλλά οφείλεται σε προσαρμογές της εγχώριας πολιτικής, όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα.]

Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει απτή βελτίωση στο μικροοικονομικό σκηνικό και για αυτό δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση των προσδοκιών. Με τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να εξακολουθούν να είναι πλεονασματικές, η ρωσική παραγωγή να συγκρατείται από τις υψηλότερες από το αναμενόμενο τιμές, και τα αποθέματα μετάλλων να αυξάνονται ελαφρώς πάνω από τους εποχιακούς μέσους όρους, η τιμολόγηση της αγοράς βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε στοιχεία.

Η Goldman εκτιμά πως το επόμενο ράλι στα εμπορεύματα πρέπει θα βασιστεί στα θετικά σήματα από το μικροοικονομικό μέτωπο– όπως η επιβράδυνση της ρωσικής παραγωγής και η μείωση των αποθεμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, η Goldman Sachs πιστεύει πως η τρέχουσα εικόνα της αγοράς εμπορευμάτων αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές. 

Η Goldman πιστεύει ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών παρέχουν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για επενδύσεις στα εμπορεύματα του κλάδου της ενέργειας, στα βιομηχανικά και τα πολύτιμα μέταλλα, αν και βλέπει κινδύνους για τα αγροτικά εμπορεύματα. 

Ειδικότερα, εκτιμά πως σε διάστημα 3/6 και 12 μηνών, η ενέργεια – όπως το αργό πετρέλαιο, τα πετρελαϊκά προϊόντα και το φυσικό αέριο – θα σημείωσε ράλι 25,8%, 47,6% και 58,2% αντίστοιχα, τα βιομηχανικά μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός) 10,6%, 17,4% και 32,3%, και τα πολύτιμα μέταλλα – όπως ο χρυσός, θα ενισχυθούν ελαφρώς στο επόμενο τρίμηνο – κατά 0,2%, θα ενισχυθούν πιο έντονα σε ορίζοντα έξι μηνών – κατά 7,6% και σε ορίζοντα 12μηνου θα τρέξουν κατά 11,9%.

Facebook Comments