Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023, αλλά όχι ύφεση, περιμένει για την Ελλάδα η Scope Ratings η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο αναβάθμισε το Outlook στην αξιολόγηση της, από σταθερό σε θετικό, κάτι που σηματοδοτεί πιθανότητα 33% για επενδυτική βαθμίδα ενός των επόμενων 18 μηνών.

Η Scope αξιολογεί την Ελλάδα στο BB+, μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, με την αναθεώρηση του Outlook σε θετικό τον Δεκέμβριο ανοίγει τον δρόμο για μία αναβάθμιση, αν και όπως προειδοποιεί σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις.

Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφέρει η Scope, υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις που επιμένουν: μέτρια ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της τάξης του 1%, ανεργία πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στο 11,6%, περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση, μια άκαμπτη αγορά εργασίας, εξωτερικές ευπάθειες και ακόμα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών μέχρι το καλοκαίρι καθώς μια στροφή μετά τις εκλογές στην οικονομική πολιτική θα μπορούσε να ενισχύσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Όσον αφορά τα οικονομικά θεμελιώδη, ο οίκος περιμένει η ανάπτυξη να επιβραδύνει στο 1,3% αυτό το έτος για να ανακάμψει στο υψηλότερο του δυνητικού 2% το επόμενο έτος, με μέσο όρο ρο 1,4% για την περίοδο 2025-27. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδύνει σταδιακά από το εξαιρετικά αυξημένο 9,3% ετήσιο μέγεθος το προηγούμενο έτος στο 3,9% το 2023 και 2,8% το επόμενο έτος.

Facebook Comments