Στο κλείσιμο του πολύ κερδοφόρου trade, όπως αποδείχθηκε, των long θέσεων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών 10ετών προχώρησε η Société Générale.

Όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση, το συγκεκριμένο trade έχει σημειώσει πολύ καλές αποδόσεις, ειδικά τον Δεκέμβριο αλλά το τελευταίο διάστημα έχει παραμείνει στάσιμο.

Σήμερα το spread μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι σε αρνητικά επίπεδα, στις -3 μονάδες βάσεις, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών να έχουν “περάσει” σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών, με ώθηση και από την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch τον Ιανουάριο.

Η κίνηση της SocGen ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν παραμένει θετική για την ελληνική οικονομία ή τα ελληνικά ομόλογα, ή ότι το κλείσιμο του trade είναι αποτέλεσμα κάποιας αρνητικής εξέλιξης. Απλά ήδη το συγκεκριμένο στοίχημα απέδωσε τα κέρδη που ανέμενε η γαλλική τράπεζα καθώς το spread “γύρισε” στα αρνητικά.

Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει, η Ελλάδα είναι ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, δεν θα επηρεαστεί από την ποσοτική σύσφιγξη της ΕΚΤ (QT), ενώ η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεών της θα συνεχιστεί το 2023. Οι οικονομολόγοι της SocGen έχουν προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ έως το 2026 και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments