Η κυβέρνηση της Γαλλίας σκέφτεται διάφορες μεθόδους για να συγκρατήσει τις τιμές (όπως το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού ή ένα δείκτη προϊόντων με το καλύτερη ποιότητα/τιμή) αλλά δέχονται σφοδρή κριτική για τον πραγματικό αντίκτυπο όπως και την αβεβαιότητα που προκαλούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Οι Γάλλοι προσαρμόστηκαν ήδη σε αυτές τις αυξήσεις προτιμώντας προϊόντα χωρίς μάρκα ή/και επιλέγοντας πιο φτηνά σουπερμάρκετ και μειώνοντας σημαντικά τις αγορές.

Μεσάνυχτα Τετάρτης (1/3) θα λήξουν οι διαπραγματεύσεις των αλυσίδων σουπερμάρκετ με τους χονδρεμπόρους στη Γαλλία. Αναμένεται μια αύξηση τουλάχιστον 10% στα τρόφιμα και κατά συνέπεια και σε άλλα προϊόντα των σουπερμάρκετ. Αυτές οι συμφωνίες καλύπτουν μέχρι και Ιούλιο. Άρα ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν προσπάθειες να περιορίσουν τις αυξήσεις αλλά οι επικεφαλής των σουπερμάρκετ διαμαρτύρονται ότι επικρατεί σύγχυση και οι χονδρέμποροι καλούνται να δικαιολογήσουν τις υπερβολικές τιμές τους. Μάλιστα το αφεντικό των Carrefour χαρακτήρισε ορισμένες τιμές ως «παραφροσύνη».

Facebook Comments