Η πρόσφατη υπεραπόδοση και οι σχετικά “πλούσιες” αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την αγορά ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης φαίνεται να κινδυνεύει από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα έως τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, σημειώνει η Citigroup.

Σε αυτό το πλαίσιο συνιστά στους επενδυτές να πουλήσουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, με το μεταξύ τους spread αυτή τη στιγμή αν είναι αρνητικό, στις -6 μονάδες βάσης, δηλαδή οι ελληνικές αποδόσεις είναι πλέον χαμηλότερες από τις ιταλικές.

Όπως επισημαίνει η Citi, η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch στα τέλη Ιανουαρίου προκάλεσε μια απότομη υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων έναντι της υπόλοιπης περιφέρειας. Τα ελληνικά 10ετή διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποδόσεις έναντι των ιταλικών, με το μεταξύ τους spread να είναι αρνητικό. Επιπλέον, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας έχει μειωθεί σημαντικά και συγκριτικά με άλλα spreads στην ευρωζώνη τεχνικά φαίνεται “πλούσιο”.

“Τι γίνεται αν κάνουμε λάθος και η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα ενόψει μίας σταθερής κυβέρνησης;”

Εάν ωστόσο η Citi κάνει λάθος στην πρόβλεψή της και η Ελλάδα πετύχει το ορόσημο αυτό, η πρώτη κιόλας αναβάθμιση σε investment grade από ένα οίκο είναι ικανή να φέρει σημαντικούς θετικούς ανέμους ανοίγοντας την πόρτα σε βελτιωμένους κανόνες περί collaterals και στο πρόγραμμα APP (το κλασσικό QE) της ΕΚΤ, όπως υπογραμμίζει.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments