Η διόρθωση στο χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν αναμενόμενη, αλλά τα στοιχεία που εγγυώνται το επενδυτικό story των ελληνικών μετοχών εξακολουθούν να ισχύουν, τονίζει η Jefferies σε νέο της δεύτερο report έπειτα από την εκκίνηση της κάλυψης των ελληνικών τραπεζών χθες.

Αυτά είναι το ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, το βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χάρη στο μειωμένο κόστος εισαγωγών ενέργειας και μια επανεκτίμηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Φυσικά, μερικές από τις ισχυρότερες αναθεωρήσεις κερδών παγκοσμίως έχουν επίσης βοηθήσει. Ο οίκος επιβεβαιώνει έτσι την bullish στάση του για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές.

Όπως τονίζει, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 9,8% ετησίως το δ’ τρίμηνο θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί δεδομένου του συνδυασμού χαμηλών αποτελεσμάτων βάσης και των επιπέδων ρεκόρ του πληθωρισμού. Ωστόσο, η πρόβλεψη της αγοράς για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% στην Ελλάδα το 2023 φαίνεται να είναι χαμηλή κατά την άποψη της Jefferies, ενώ μια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 5% φέτος θα πρέπει να διατηρεί το ονομαστικό ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Πάντως, όπως προσθέτει, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα επωφεληθεί από την πτώση των τιμών της ενέργειας και τον ενάρετο κύκλο ενός ισχυρότερου ευρώ. Η εποχική ισχύς στις υπηρεσίες (τουρισμός) θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τον λογαριασμό εμπορίου και υπηρεσιών.

Όπως καταλήγει η Jefferies, το ισοζύγιο των πιθανοτήτων υποδηλώνει ότι η έκρηξη του ονομαστικού ΑΕΠ θα εξακολουθεί να είναι ισχυρή σε όλη τη διάρκεια του 2023. Η κερδοφορία των εταιρειών είναι επίσης πιθανό να αναθεωρηθεί ανοδικά. Η χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 12μήνου στο 8,5x, PEG 12μήνου στο 1,3x, P/S στο 0,8x, ROE στο 11,7% και μερισματική απόδοση 4,1%. Με βάση όλα τα παραπάνω η Jefferies παραμένει bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές. Στα top picks της τοποθετεί τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Mytilineos.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments