ΟΟΣΑ: Mειώνει προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη, επιδείνωση στην ευρωζώνη
ΟΟΣΑ μειώνει προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη, επιδείνωση στην ευρωζώνη

ΟΟΣΑ μειώνει προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη, επιδείνωση στην ευρωζώνη
Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της ευρωζώνης τη στιγμή που το κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και η Ιαπωνία ανακάμπτει, αναφέρει ο ΟΟΣΑ την Τετάρτη.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για την παγκόσμια οικονομία φέτος και 4% για το 2014. nΣτην προηγούμενη έκθεσή του τον Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για φέτος και 4,2% για το επόμενο έτος.
Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος και 2,8% το 2014 — ο υψηλότερος από το 2005.
Αντιθέτως, η ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% φέτος. Το 2014 όμως αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%.
Σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν, ωστόσο, οι προοπτικές κάθε κράτους μέλους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Paolo Padoan είπε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο περιορισμός της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση. “Όσον αφορά την Ευρώπη, ανησυχούμε ότι ίσως εδραιωθεί ο εφησυχασμός”, σχολίασε στο Reuters ο Padoan. “Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος για την Ευρώπη”.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει γενναία μέτρα πέραν της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την ευρωζώνη να εξέλθει της ύφεσης. “Η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση”, συμπλήρωσε ο Padoan. “Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά μέτρα. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης”, είπε ο Padoan αναφερόμενος στην πολιτική εκτύπωσης χρήματος για αγορές assets με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ο οργανισμός αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία στο 1,6% φέτος ενώ υιοθέτησε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την Κίνα προβλέποντας ότι η οικονομία της θα επεκταθεί κατά 7,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησής του για 8,5%.
Facebook Comments