Το πετρέλαιο σημειώνει έντονη άνοδο στο άνοιγμα της εβδομάδας μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του OPEC+ για περικοπές στην παραγωγή αργού που απειλούν να “σφίξουν” την αγορά.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate εκτινασσόταν νωρίτερα έως και κατά 8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση σε περισσότερο από ένα χρόνο και έφτασε να διαπραγματεύεται στα 79,81 δολάρια το βαρέλι στις 11:20 το πρωί (ώρα Σιγκαπούρης), ενώ στις ευρύτερες αγορές το δολάριο ενισχυόταν μαζί με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν την Κυριακή να κάνουν τις περικοπές από τον επόμενο μήνα οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί με 500.000 βαρέλια.

Στις 8.48 το πρωί ώρα Ελλάδος, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωνε άνοδο 4,54%, στα 83,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημείωνε άνοδο 4,47%, στα 79,12 δολ. το βαρέλι.

Facebook Comments